eur:
394.8
usd:
371.25
bux:
65745.42
2024. április 16. kedd Csongor
A tükörben, tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán a fővárosi Batthyány téren 2020. március 16-án. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtiltották az első ajtós felszállást és megszűnt a jegyértékesítés a buszon.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Heti 1 milliárd forintos lyukakat üt a BKK-n a koronavírus

Idén akár 20 milliárd forintos bevételkiesése is lehet a BKK-nak a koronavírus miatt, de a szolgáltatás fenntartása érdekében elbocsátások nem lesznek a közlekedési társaságnál - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus elmondása szerint a problémákat a védekezések költségei, valamint a jegyárbevételek elmaradása jelenti. Mint fogalmazott, előbbi önmagában még kezelhető lenne, utóbbi viszont, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de átlagosan heti 1 milliárd forintos veszteséget jelent a BKK-nak, ami éves szinten a 20 milliárdos szintet is elérheti. Vagyis ekkora mértékben kell a források pótlásáról gondoskodni, tette hozzá az általános főpolgármester-helyettes.

Meglátása szerint a büzsét a BKK, és így a BKV esetében is teljesen újra kell gondoni, miután az üzleti tervek alapvetően felborultak. Bár nyílik lassan a gazdaság és a főváros is, az még nem látható, vajon milyen ütemben rendeződik visza a közösségi közlekedés, és kezdik el újra használni a fővárosiak a szolgáltatásokat. Ugyanakkor

az elmaradó turisták miatt, akik a közösségi közlekedés jelentős fogyasztói a nyári hónapokban, további bevételkiesés várható

tette hozzá. Kiss Ambrus azt is közölte, a főváros tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal arra vonatkozóan, hivatkozva a járványhelyzetre, hogy hogyan lehet kooperációban megteremteni a kieső források pótlásának pénzügyi feltétleit.

Ahhoz, hogy az üzleti terv újratervezése adott legyen, a Városháza átmeneti intézkedéseket vezetett be: például 62 milliárd forint értékben, egyes költségvetési sorok felett úgy rendelkeztek, hogy azokra jelenleg nem lehet kötelezettséget vállalni, lásd Lánchíd felújítása. Vagyis nem törölték ezeket a feladatokat, csak kivárják azokkkal az iparűzési adó szeptember végi adatait, tekintve, hogy ezek határozzák meg a főváros fő bevételi forrásait.

A főpolgármester-helyettes arra is kitért: ugyan felelős gazdákodást kértek a cégektől, ez azonban nem jelenti azt, hogy létszámlepítésekbe kezdenek. Keresleti sokk érte a gazdaságot, az egyik pillanatról a másikra meg kellett állni, de attól még, hogy nincsenek jegyárbevételek, a cégek üzemszintje normál menetrendinek számít, sőt, az érettségi időszakban plusz megrendeléseket is adott a BKK a BKV számára, hogy kellő méretű távolságot tudjanak tartani egymástól az utasok. Magyarán a buszok járnak, a szakmai és a műszaki stáb dolgozik, csak bevételek nincsenek, fogalmazott Kiss Ambrus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a földeken fáj, hogy nem iszunk eleget

Már a legjobb hazai borvidékeken is egyre gyakoribb látvány, hogy megműveletlenül hagyják szőlőiket a gazdák. Ez nemcsak szomorú látlelet a szektor állapotáról, de kifejezetten veszélyes is, mivel a nem gondozott szőlőtől néhány év után érdemi termést nem lehet várni. A Portfolio Checklist mai adásában ezzel az egy témával foglalkoztunk, Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen piaci dinamikák vezettek a kialakult helyzethez, merre lenne a kiút, és hogy mi köze van ennek az egésznek az újvilági borokhoz. A Portfolio podcastjeiben kiemelten foglalkozunk a hazai borpiaccal, a Rókusfalvy Pál barmarketingért felelős kormánybiztossal készült interjúnk itt, Héja Csabával, az MBH Bank vezető elemzőjével készített adásunkat pedig itt érhető el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×