INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

magyar közlöny

kijárási korlátozás

rendelet

Sétálók a Hajógyári-szigeten 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat április 10-től a hétvégi napokon lezárta a szigetet, amely mostantól ismét látogatható hétvégén is.

Megjelent a rendelet a kijárási korlátozások további enyhítéséről

Infostart

A pénteki Magyar Közlönyben részletesen szerepelnek a kijárási korlátozások lazításának következő fázisára vonatkozó szabályok.

Ezek az enyhítések már Pest megyére is érvényesek, de Budapestre még nem, a fővárosról szombaton születik döntés. A pénteken megjelent Magyar Közlönyben részletezik az alábbiakat:

A vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések

Ezek belső (zárt) részében – így különösen az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása az alábbiak szerint – megengedett:

  • az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, és
  • a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.

A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Az itteni vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak.

A családi rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

  • 2020. június 1. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Közben a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.
  • Ugyanekkortól a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható.

A rendelet tartalmazza még, hogy a települési önkormányzat polgármestere – mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének gyakorlója, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján –, hogy

a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen.

Az újabb enyhítő intézkedések május 18-án, hétfőn lépnek hatályba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018