eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Budapest két héttel követheti a vidéket

A kormányfő péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szombat délután születik meg a fővárost érintő nagy döntés.

Péntek reggel ismét interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint ismert, csütörtök 15 óráig jelezhették a kormánynak a budapesti polgármesterek, milyen ütemű újranyitást tartanak üdvösnek a fővárosban. Erre reagálva először is azt mondta, "a védekezést térben tagolnunk kell".

"Nagy kérdés Budapest. Nem csak azért, mert itt fertőződtek és halnak meg a legtöbben, de óriási a népsűrűség, és a rossz döntések korrigálásának a lehetősége itt a legnehezebb" - fogalmazott, vagyis "Budapesten másképp kell gondolkodni".

Arról, hogy mikorra várható a budapesti döntés, azt mondta, "mivel emberéletekről van szó", bár az operatív törzs és a polgármesterek véleményét már ismeri, de szombat délelőtt "még futni fog egy kört" a kormányon kívüli szakemberekkel, az ő véleményüket azonnal ismerteti az operatív törzzsel,

az operatív törzs pedig szombat délután hoz döntést a budapesti nyitással kapcsolatban.

De azt megjegyezte, "Budapest két héttel követheti a vidéket".

Orbán Viktor leszögezte, az iskola újraindításától fél a legjobban, a játszóterek azonban kinyithatók, ami "nagy segítség az asszonyoknak".

Kérdésesnek nevezte az oktatási intézmények újranyitásának lehetőségét, még azt sem lehet megmondani, hogy

idén erre sor kerül-e.

"Azért kell a gyerekekkel óvatosan bánnunk, mert a szüleinkre, nagyszüleinkre vigyázni kell" - szögezte le.

A Pesti úti idősotthon helyzetével kapcsolatban általánosan elmondta, az "elméleti típusú" polgármesterek most legyenek gyakorlati típusúak, álljanak bele és vállalják a döntések felelősségét. Úgy látja, ha most Tarlós István a főpolgármester, egész máshogy alakul a helyzet Budapesten, ahol így viszont megfertőződött és meghalt sok ember a járványban.

A gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, a tíz százalékos ipari termelési csökkenés rossz, de nem annyira, mint a környező államokban.

Eszközök, gondolkodásmód

"Vannak olyan miniszterelnökök és közgazdászok, akik a gazdasági növekedést tartják a legfontosabb számnak. Én viszont úgy gondolkodom, hogy a munkahelyek a legfontosabbak, a munkahelyteremtés felé fordulunk, szektortól függetlenül. Mivel már éltünk ezzel a módszerrel, biztos vagyok benne, hogy most is működni fog" - világított rá.

A részletekbe menve elmondta, akár "holnap reggel" 100 ezer közfoglalkoztatottat felvehetnek, a fiatalok pedig a honvédségnél jelentkezhetnek. Ezen kívül van egy általános munkabérvédelmi támogatás is, amire már 5400 cég jelentkezett, valamint csökken még a szocho, és több tízezer, nehéz helyzetű vállalkozónak alig kell közterheket fizetni. "Ez a mi eszköztárunk, ennek elégnek kell lennie" - vont mérleget.

Csaták

Kijelentette, "az első csatát a járvány terjedése ellen megnyertük", a második a munkahelyek megvédése és visszaépítése.

Beszélt arról is, hogy az EP magyar koronavírus-törvénye kapcsán hirdetett vitában nem hallgatták meg a magyar kormány véleményét, szerinte "rosszabbul állunk, mint Bacsó Péter A tanú című filmjében", ahol az ítélet már megvolt a meghallgatás előtt.

"Mi a legsikeresebben védekező országok közé tartozunk. Ezért aggasztó az a jelenség, hogy a brüsszeli világban, amelyet mi fizetünk,

a legsikeresebben védekező országokon köszörülik a nyelvüket.

Nem ezért hoztuk létre ezt az intézményrendszert" - jelentette ki, és kizártnak tartja, hogy ennek az időzítése véletlen lenne, és a brüsszeli világ minden döntése arra irányul, hogy minél több migránst lehessen beengedni Európába, de "a magyar hátvédsor erős lábakon áll, és a labdaszerzőink is jók".

Arról is szólt még, hogy a gyöngyöspatai ügyben a kormányzatot a bírósági ítélet kártérítésre kötelezi, de szerinte ez senki másnak nem áll érdekében, mint a Soros György által pénzelt szervezeteknek.

"Az érintett időszak még az előző kormány időszakára esett, de ez most nem lényeges, az ügy fontosabb ennél: én ezt elvi alapon közelítem meg, az ügy arról szól, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat a saját hazájukban, ideértve a saját településeiket is. Olyan országban akarunk-e élni, ahol egy kisebbség olyan hálózatot épít ki, amely az akaratát rendszeresen ráerőszakolja a kisebbségre? Vagy olyan országban akarunk-e élni, ahol van kisebbség és többség is, de a többségnek mégis csak otthon kell magát éreznie? Ez mégiscsak a bennszülöttek, a mi országunk, és én látom, hogy ez az ügy nem leesett az égből, pénzszerzési akciónak is elmegy ez" - fejtette ki.

Az ítélet jogot szolgáltatott, de igazságot nem - fűzte hozzá. Hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő, új törvényt fognak alkotni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×