eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2020. május 5-én. Matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A szakember szerint nem tartogatott nagy meglepetéseket a matek írásbeli

A gráfokat, sorozatokat, egyenleteket és valószínűség-számítást is tartalmazó idei matematika érettségi nem tartogatott különösebb meglepetéseket a diákoknak – vélekedett Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Hozzátette: aki alaposan felkészült a vizsgára, annak jól sikerülhetett az érettségi.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint minden évben az egyik legizgalmasabb érettségi tantárgy a matematika, és vélhetően ez előtt izgulnak a leginkább a diákok. A szülőket megnyugtatásul az InfoRádiónak nyilatkozva megjegyezte:

az idei évi írásbeli vizsga nem tartogatott különösebb meglepetéseket, és aki az előző évi érettségiket gyakorolta, az idén is biztosan jól szerepelt.

Az érettségi első része 12 egyszerűbb feladatból állt – magyarázta a tanár –, amelyekben az alapfogalmakra kérdeztek rá; köztük például a gráfokra, egyszerű sorozatokra, logikai állításokra, halmazzal kapcsolatos példákra, függvényekre, kombinatorikára, valószínűségszámításra, sorozatokra, elemi geometriára, vagyis szinte minden anyagrészre.

Ahogyan a második részben is meglehetősen tipikus feladatok tűntek fel: egyenlet, szöveges egyenlet, koordináta geometria, sorozat, valószínűségszámítás, kombinatorika és statisztika – ismertette Horváth Péter. Elmondása szerint az iskolájában

sok humán osztályos tanuló is idő előtt tudott végezni az írásbelivel,

ami nem tartogatott nagy meglepetéseket a számukra. „Dolgozni kellett, de korrekt feladatsorral találkoztak” – idézte a diákokat.

Hangsúlyozta, az idei érettségibe nem kerültek olyan feladatok, amelyeket nem tanulhattak és nem gyakorolhattak eleget a végzősök. És bár azok a körülmények, amelyek matematikára fokozottan érvényesek, miszerint a digitális munkarendben némiképp nehezebb követni az eseményeket és felkészülni, mégis úgy véli, aki tisztességesen elvégezte a munkáját, megnézte, hogy milyen típusú feladatok szoktak előfordulni, azt valóban nem érhette nagy meglepetés.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt is megjegyezte, jóleső volt számára, hogy

az érkező diákok arcán nem a kétségbeesés és pánik volt látható,

hanem egy egészséges, jóleső érzés, hogy ismét találkozhatnak egymással, és beléphetnek az iskolába. Vagyis egy nagyon barátságos, jó légkörben kezdődtek az idei vizsgák – tette hozzá.

Úgy véli továbbá, az utolsó másfél hónap a felkészülésben lelkileg azért nem volt könnyű a diákok számára, de szerinte mindenki járt ott már az ismétlésben, hogy az érettségire való felkészülést a járványhelyzet nem kuszálta teljesen össze. Abban viszont nagyon komoly igazság lehet, hogy miután a középiskolások több mint 50 százaléka bejáró, ezért az az idő, amit az iskolába járásra fordítanak, sokkal jobban kihasznált lehetett most. Egyrészt később kelhettek, ami a bioritmusuk szerint biztos, hogy kedvezőbb, másrészt az utazásra fordított, akár egy-két, vagy még több órányi idő is hasznosulhatott – fogalmazott Horváth Péter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×