eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Nem a vírusveszélyen rágódtak az érettségizők – a vizsga diákszemmel

Különleges óvintézkedések mellett kezdődött el hétfőn az érettségi. A diákok maszkot és kesztyűt kapnak, a termekben pedig legfeljebb tízen tartózkodhatnak. Az InfoRádiónak nyilatkozó szegedi végzős szerint a diákok a vírustól kevésbé féltek, inkább a vizsga miatt izgultak.

Már előre értesítést kaptak a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának végzősei az érettségit érintő járványügyi intézkedésekről. A fertőzésveszély csökkentése érdekében például meghatározták, hogy az egyes osztályok melyik kapun léphetnek be az intézménybe – mesélte az InfoRádiónak Tabajdi Ábel, az iskola érettségiző diákja.

„Nem a főkapunk engedtek be mindenkit, talán két osztály jutott minden kapura.

A bejáratnál kaptunk maszkot és kesztyűt. Csoportosulások nem is nagyon voltak, mindenki ment a maga termébe”

– fogalmazott.

Azt is előre meghatározták, hogy ki melyik teremben vizsgázik. Az érettségi alatt csak 9 diák és egy tanár tartózkodhat egy légtérben – mesélte a szegedi végzős. „A maszkot és a kesztyűt a termen kívül használni kellett, de miután a terembe érve mindenki elfoglalta a helyét, már nem volt kötelező azok viselése, így a vizsga közben sem” – tette hozzá.

A diákok inkább a vizsga és nem a vírusveszély miatt aggódtak, mondta Tabajdi Ábel, aki szerint ezen nem is igazán rágódtak a végzősök.

Az érettségi felkészülés sem a megszokottak szerint zajlott idén. Az iskolák másfél hónapja bezártak, a diákok otthon, digitális munkarendben tanultak tovább. A szegedi Tabajdi Ábel szerint ennek voltak előnyei és hátrányai is.

„Abból a szempontból jobb volt, hogy a készségtantárgyak és az egyéb órák, amelyek nem érettségi tantárgyak, nem voltak olyan mértékben jelen, úgyhogy több időnk volt készülni. De azért nem volt egyszerű, mert az online tanítás még nem forrotta ki magát teljesen. Technikai problémák is adódtak, ahogy egy tanár sem úgy tud magyarázni, nem olyan a kommunikáció teljesen, mint az órán. Tehát ez nehezítette” – magyarázta.

A végzős fiú azt kifejezetten bánja, hogy idén a ballagások is elmaradtak. A szegedi gimnáziumban azonban azt tervezik, hogy ha a járványhelyzet engedi, ősszel, az évnyitó előtt pótolják a negyedikesek búcsúztatását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×