eur:
393.8
usd:
368.76
bux:
65945.1
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Müller Cecília: egy hétig nem tette be orvos a lábát a Pesti úti otthonba

Lezárult a második mintavételezési kör a Pesti úti otthonban, jelenleg 223 fertőzöttet tartanak nyilván, 19 fő dolgozó érintett, 23-an elhunytak. Légkondin keresztül is terjedhet a koronavírus, ahogy szennyvízzel is. Az operatív törzs hétfői tájékoztatójának bejelentései.

1984 regisztrált fertőzöttje és 199 halálos áldozata van eddig a koronavírusnak Magyarországnak, ezzel összefüggésben tett bejelentéseket hétfpi tájékoztatóján az operatív törzs.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, 11 240 házi karantént rendeltek el eddig, 719-cel csökkent a szám 24 óra alatt. 252 576 rendőri ellenőrzés volt viszont.

Budapesten e hétvégén nem tapasztaltak túl nagy szabályszegési kedvet, javul tehát a helyzet.

247 esetben rendeltek el eddig büntetőeljárást a járványhelyzettel összefüggésben.

Vasárnap 2 teherszállító jött védőeszközökkel, Sanghajból, illetve Szöulból.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetését követően elmondta, az újonnan elhunytak jellemzően idősek voltak, mindegyikük krónikus megbetegedéssel küszködött. Elmondta még, 267 gyógyulást regisztráltak. 811 főt ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen.

A Pesti úton lezárult a második mintavételezési kör, jelenleg 223 fertőzöttet tartanak nyilván, 19 fő dolgozó érintett, 23-an elhunytak.

Áttekintették a Pesti úti idősotthon dokumentációját, ebből kiderül,

egy hétig nem volt fizikailag jelen orvos.

Ez további vizsgálatokat indokol Müller Cecília szerint.

"Nincs ember az országban, akinek ne változott volna meg az élete a járvány kapcsán. Számos kérdés érkezik hozzánk, amelyek a járvány időbeni lefolyásáról érdeklődnek. A friss számok nem megalapozatlanok, de nem tudok közölni jó hírt, hogy már kifelé mennénk a járványból.

Ismerjük a május 3-ai dátumot, ami a csúcsot jelentheti,

ekkortól jelentkezhet egyfajta plató a járványgörbében" - ecsetelte a tisztifőorvos.

Az egészségügyi ellátórendszer arra készül, hogy ez a május 3-ai állapot lesz a csúcsterhelés napja - tette hozzá. Ekkorra kell a megfelelő ágyak mellett lennie a lélegeztetőgépeknek, az erőforrásnak és a még szükséges eszközöknek, tudásnak.

Elmondta azt is,

1600 ember önkéntes munkára jelentkezett az egészségügyiben,

267-ükkel már szerződést is kötöttek. A képzési oldalon 13 393 ember jelentkezett összesen eddig, de figyelmeztetett, egy lélegeztetőgép fizikai működtetése azért nem lehetséges onlina tanfolyamon.

Kérdések

- Terjedhet-e a vírus ivóvízzel vagy szennyvízzel?

- Élő sejt kell a terjedéshez. Jellemzően a vírus ivóvízzel nem terjed, nem jó neki ez az élettér. Szennyvízből mutattak már ki vírust. A szennyvíz ezer más okból is egy fertőző közeg.

- Milyen óvintézkedéseket tehet az idős emberrel együtt élő ember?

- Javasolt az, hogy aki kijár az utcára, vásárol, feladatait elvégzi, hazaérkezéskor rögtön cseréljen ruházatot, mosson kezet. Próbáljanak meg térben külön élni!

- Klímákon keresztül terjedhet-e a vírus?

- Elvileg nem kizárt. Mindennel terjedhet, ami a levegőben van. De nem jellemző. Kórházban például most a légkondi nem javasolt.

- Újabb idősotthonban nem bukkant fel a vírus?

- De igen. Már 19 ilyen intézményről tudni. Nyolc budapesti székhelyű, Tököl, Sződliget, Győr, Csákánydoroszló, Bodajk, Dabas, Seregélyes és még néhány település idősotthona, ahol van. Számos helyen csak egy-egy megbetegedés van, ápolókról van szó.

- A BME-n fejlesztett lélegeztetőgépekről mit lehet tudni?

- Amint lesznek részletek, bejelentjük.

- Hány mentő jár tesztelni országosan?

- 55.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×