eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A főváros szerint volt, a tisztifőorvos szerint nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett a Pesti úti idősotthonban. Az intézmény vezetője mindezt cáfolta.

Négy kórházban is ápolnak azok közül a Pesti úti idősotthonban gondozottak közül, akik koronavírussal fertőződtek meg. A tesztek eddig 223 ott lakónál és 19 dolgozónál igazolták a fertőzést,

a betegek közül 23-an haltak meg

– olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon közzétett összegzésben.

"A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között" – írták. Kiemelték azt is, hogy az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat.

Müller Cecília utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek.

A tisztifőorvos hétfői tájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett, de még sok a megválaszolatlan kérdés. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban.

Közölték azt is, húsvét előtt, az első körös laborvizsgálatok során koronavírus-fertőzéssel igazolt gondozottakat és a betegség tüneteit mutatókat kórházba szállították a mentők. Jelenleg

  • a Szent János Kórházban 40,
  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 69,
  • az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 40,
  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban pedig 57 Pesti úti gondozott van.

Őket a közeljövőben – két negatív laboreredmény után – visszaengedik az idősotthonba.

Így dolgozott az orvos

Az elhangzottakra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester közzétette a Pesti úti idősotthon vezetőjének levelét, amelyet a fővárosi főjegyzőnek küldött. Ebben Skultéti József intézményvezető azt írja, hogy az intézménynek a járványveszély előtt és a járvány időszakában is volt főállású orvosa. 2018 óta egy szolgáltatóval állnak szerződésben, ennek egyetlen 65 év alatti orvosa állt rendelkezésre, miután az ennél idősebbek nem dolgozhattak.

Az orvos március 30-án is rendelt az intézményben. Két lakó április 1-jén került kórházba tünetek miatt, majd az ügyeletes orvos intézkedése alapján aznap még három beteget szállítottak kórházba. Egy nappal később további 13 lakó kórházba szállításáról döntött az orvos – írja a levélben.

Részletes leírják, hogy melyik nap mit végzett el az orvos. Kiderül a dokumentumból az is, hogy az orvost is tesztelték, ám ez használhatatlannak bizonyult, de ez csak kilenc nappal később derült ki.

Április 12-én az intézmény orvosát tünetei miatt házi karanténra kötelezték. Ekkor a Bajcsy kórházból egy önkéntes orvos és egy orvosegyetemi hallgató került az otthonba, segítségként. Egy nappal később az intézmény még egy orvost szerződtetett, aki felvette a munkát – közölte a vezető.

Fertőtlenítés

Az országos tisztifőorvos április 9-én határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására: a folyamatos orvosi felügyelet biztosítására, a dolgozók oktatására és az előírt fertőtlenítőszerek szakszerű alkalmazására. Emellett a járványügyi hatóság vizsgálatot is indított, amelynek célja, hogy felderítse, hogyan alakulhatott ki tömeges megbetegedés, betartották-e a járványügyi előírásokat, gondoskodtak-e a lakók folyamatos orvosi felügyeletéről, a megbetegedéseket mikor észlelték és az észlelés után helyesen jártak-e el, történtek-e és milyen mulasztások az intézményben. A vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli.

Az elmúlt napokban katonák közreműködésével teljes körű fertőtlenítést végeztek is az idősotthonban.

Korábban az Origo arról írt, hogy egy orvos munkaviszonya március 31-vel megszűnt, de már március 20-tól nem látta el a feladatait. Akkor a főváros úgy reagált, az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×