INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

áder jános

koronavírus

járvány

Áder János köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak Rumen Radev bolgár elnökkel folytatott megbeszélését követően a Sándor-palotában 2019. június 14-én.

Áder János: életet mentünk, ha most türelmesek vagyunk - videó

Infostart

A köztársasági elnök húsvét előtt, a koronavírus-járvány idején először szólt az ország lakosságához.

Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében azt kérte, "most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk". Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

"Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak"

- hangsúlyozta a köztársasági elnök. Senki sem gondolta, hogy ilyen húsvétunk lesz, ilyen tavaszunk, fejlődés helyett visszaesés.

"Már most vannak közöttünk sokan, akik gyászolnak. Sokaknak került veszélybe a munkája, a megélhetése, ez sokunkat elkeseredetté tesz" - fogalmazott az államfő.

Ez a húsvét most nem a családról szól, de a háláról és a köszönetről igen, ezért köszönetet mondott a köztársasági elnök a maszkvarróknak, a magányosokat támogatóknak, a rászorulókat megsegítőknek, az orvosoknak, az ápolóknak, a nekik szállást adóknak, a konténerkórházak építőinek, az iskolák tovább működtetőinek, az online istentiszteleteket közvetítőknek, imádkozóknak, üzemeiket közcélú termelésre átállítóknak, mindazoknak, akik félelmetesen közel kerülnek a veszélyhez, és irgalmasan közel hajolnak a szenvedőkhöz.

"A boltosoknak, a szállítóknak, a nap 24 órájában juttatnak célba árut, embert. Köszönet a tanároknak, akik irgalmatlan munkával alkalmazkodnak a nehézségeknek. A katonáknak. Mindenkinek, aki felelősséggel végzi munkáját ebben az embert próbáló időben" - mondta Áder János.

Szerinte a kulcs most a türelem lesz az emberek részéről, önként lemondani a térről, a szabadságról, elfogadva a ránk vigyázók figyelmeztetését.

"Gondoljanak az önökhöz legközelebb állókra. Most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk" - tette hozzá hangsúlyozva:

életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a távolságtartás szabályait.

"Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk. Ezt kell tennünk, hogy hamarosan mindannyian újra együtt lehessünk, egészségesen. Áldott húsvétot mindenkinek!" - zárta szavait az államfő.

A köztársasági elnök nagypénteki ünnepi beszédét teljes terjedelmében megnézheti itt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018