INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

csirkehús

koronavírus

drágulás

A Lehel Csarnok épülete a főváros XIII. kerületében, a Váci út 9-15- ben. Ifj. Rajk László építészmérnök tervei szerint épült fel 2002-ben e modern vásárcsarnok az egykori szabadtéri Lehel piac helyén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Koronavírus - Az ellenőrzés előtt olcsóbb lett a Lehel téri csirkehús

Infostart

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon.

Szélsebesen terjedt a napokban egy, a Lehel téri piacról származó fotó, amely szerint volt, ahol 2800 forintért adták a csirkemell kilóját, de az Index is 2300 forintos árakkal szembesült. Lépett a fogyasztóvédelem is, elmentek körülnézni a piacon.

Csütörtökön azt közölték, hogy az említett fényképen látható csirkehús ár kirívónak tekinthető, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés idején egyébként már a fotókon szereplő hentesüzlet is az elhíresült összegeknél jelentősen kedvezőbb áron kínálta a csirkehúst

- mondta az InfoRádiónak Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. A csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő. Azonban még ez az olcsóbb ár is jóval magasabb volt a beszerzési árhoz képest.

Az árfeltüntetési szabályok megsértése miatt eljárás indult az adott kereskedő ellen - mondta a helyettes államtitkár.

A fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzettől függetlenül is hetek óta kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében - emlékeztet közleményben az ITM.

A vizsgálatok a hagyományos és online kereskedelemben egyaránt folyamatosak, a túlzott árak tömeges megjelenése a tapasztalatok szerint nem jellemző. De több olyan esettel is találkoztunk, ahol akár megtévesztő állításokkal akarnak jelenleg keresett termékeket - például szájmaszkokat - értékesíteni a vásárlóknak, ilyen esetekben pedig megindul a hatósági fogyasztóvédelmi eljárás - tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

A szakterület egyeztet az adóhatósággal is az összehangolt ellenőrzések, közös fellépés érdekében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó kapcsolatot tart a kereskedelemi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival. A szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított, a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. A tárca változatlanul az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzésére, a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Fogyasztóvédők a húsosoknál
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018