eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus ide vagy oda, a nagy élelmiszercégeknél folyamatos a termelés

Bár a koronavírus-járvány terjedése miatt sokan élelmiszerhiányra számítanak és felhalmozásba kezdtek, az ország legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjának üzemeiben folyamatos a termelés. Ráadásul a kormánynak törvényi kötelezettsége biztosítani a meghatározó hazai élelmiszeripari vállalatok működését járványhelyzetben is.

Rendkívüli események idején gondoskodnia kell a kormánynak arról, hogy a hazai élelmiszerellátás szempontjából nagy jelentőséggel bíró élelmiszeripari vállalatok működése folyamatos maradjon. Ezt egy 2012-ben elfogadott törvény írja elő, amely a „létfontosságú nemzeti rendszerelemek és létesítmények” védelméről szól – emlékeztetett összeállításában a Novekedes.hu.

Bár az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány a hazai élelmiszerpiacot is felzaklatta, iparági szakértők szerint

egyáltalán nem indokolt, hogy a lakosság körében meginduljon az élelmiszerfelhalmozás, vagy hogy vásárlási pánik törjön ki.

Az ország legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjának üzemeiben is folyamatos a termelés. A Bonafarm Csoport a belföldi és export piacainak ellátását jelenleg változatlanul biztosítani tudja – jelentette ki Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

„A Bonafarm valamennyi üzeme a szokásoknak megfelelően el kezdett tudni üzemelni a hét elején, úgyhogy egyelőre ezen a területen úgy tűnik, hogy nincsen problémánk – hangsúlyozta. – A másik kérdéses terület a gyártáshoz szükséges importanyagok megérkezése. Miután az elmúlt napokban uniószerte különböző határvédelmi intézkedéseket, ideiglenes határzárakat, illetőleg szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be, ezek a nemzetközi áruforgalomban okoztak némi-nemű bizonytalanságot. Egyes kamionok itt-ott, ideig-óráig ácsorogtak valamelyik európai uniós határon. Most úgy tűnik, hogy a legtöbb ilyen jellegű probléma megoldódik, és érkeznek azok a kamionok, amelyek úton voltak az intézkedések meghozatalakor – fogalmazott.

– Az egy nagy kérdés, hogy a nemzetközi árufuvarozás milyen formában lesz megtartható a következő hetekben az EU-n belül.

Mi abban reménykedünk, hogy a szükséges, óvatos intézkedések mellett azért az áruforgalom az export és az import területén is fenn fog maradni.”

A vállalati kapcsolatokért felelős igazgató kiemelte továbbá, hogy

többlettermeléssel elégítik ki a nagy kiskereskedelmi üzletláncok megnövekedett megrendeléseit.

„Elsősorban itt az UHT-tejről, sajtokról és most már a tőkehúsról, valamint bizonyos szárazárukról beszélhetünk. Főleg olyan termékekről, amelyeknek az eltarthatósági ideje hosszabb, illetve a tőkehúsok esetében egy megnövekedett kereslettel szembesültünk az elmúlt hétvégén, úgyhogy itt is rá kellett szerveznünk a termelést az igények kielégítésére – ismertette Éder Tamás. Úgy vélte,

előre hozott vásárlással állnak szemben,

ami kicsit olyan, mint a karácsonyi vagy a húsvéti vásárlás.

A Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója az élelmiszervásárlási roham után keresletcsökkenésre számít, és arra, hogy nem kell tartósan nagyobb mennyiségek gyártására berendezkedniük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×