INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

koronavírus

müller cecília

operatív törzs

menczer tamás

vizsgálat

diáklány

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban 2020. február 24-én.

Új részletek a koronavírusos diáklányok budapesti napjairól

Infostart

Sok minden már kiderült, de továbbra is vizsgálják, hogy kivel került szoros kapcsolatba a négy amerikai a magyar fővárosban.

Továbbra sincs Magyarországon olyan, aki megfertődötött volna az új koronavírussal – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta: 93 455 fő a fertőzöttek száma a világon, ebből 3403 Európában. A betegségben már 3198 haltak meg, ebből 85-en Európában.

Továbbra is az országba lépők egészségi állapotát

– emelte ki.

A zöld számokra 2347 hívás érkezett, míg e-mailben 748 üzenetet kaptak. Elindult a kormányzati honlap is, ami összefoglalóan tartalmazza az információkat, emellett Facebook-oldalt is indítottak. Ha valaki itt nem talál választ, akkor hívja a zöld számot vagy írjon elektronikus üzenet – tanácsolta Lakatos Tibor.

Megismételte, hogy minden olyan jogsértést súlyosan szankcionálnak, ami haszonszerzésre irányul vagy félrevezetés a célja. Már négy büntetőeljárást indíotttak olyanok ellen, akik valótlan hírekkel próbáltak pánikot kelteni, és ezek közül egy ügyben sikerült beazonosítani az elkövetőt. 28 olyan hírt találtak, ami alkalmas arra, hogy kimerítse közveszéllyel fenyegetés büntetőkategóriát.

Romkocsmától a fürdőig

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón részletesen beszélt az amerikai díáklányokról, akikről Csehországban derült ki, hogy fertőzöttek, és korábban jártak Budapesten is. Négy barátnő érkezett Bécsből Budapestre a Flixbus járatával. A busz nem állt meg a két főváros között.

Az utaslistát már megkapták a magyar szakhatóságok, de arról még információkat várnak, hogy a diákányok hol ültek pontosan.

Egy belvárosi airbnb-s lakást vettek ki, ahol két napot tartózkodtak, de nem voltak kapcsolatban a bérbeadóval. Müller Cecília elmondta, hogy személyesen beszélt a tulajdonossal, aki fertőtlenített a lakásban, még a koronavírusos hír megjelenése előtt, és az ingatlant a népegészségügyi szakemberek is leellenőrizték.

A négy lány több budapesti helyszínen megfordult, ezek egy részét sikerült beazonosítani. Jártak romkocsmába, palacsintázóbab, gyógyszertárban, valamint a Széchenyi Gyógyfürdőben. Utóbbiról az országos tisztifőorvos elmondta, a fürdőben új eljárás van érvényben, megerősítették a fertőtlenítési eljárásokat, és a medencék klórszintjén is megemelték. A gyógyvíz olyan magas hőfokú, amit a vírus nem szeret, így nem kell fertőzéstől tartani – fejtette ki.

Kiderült az is, hogy este nem mentek étterembe, a lakásba rendeltek ételt. A vírus tárgyakon nem terjed, ezért például az ételhordókkal érintkezőket, vagy a liftben utazókat nem veszélyezteti – hangsúlyozta Müller Cecília.

Hozzátette: még vizsgálják, hogy kikkel kerültek szoros kapcsolatba a lányok, vagyis kikkel együtt tartózkodtak két méteren belül.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a négy lány közül hárman megbetegedtek, közülük ketten Csehországban vannak. A harmadik visszautazott Milánóba és onnan akart az Egyesült Államokba visszatérni, de Dániában rosszul érezte magát, és ott tartották. A negyedik lány egészséges.

Menczer Tamás államtitkár arról beszélt, hogy 12 magyar van karantén alatt, és mindenki jól van.

  • Egy kamionsofőr Lombardiában van karanténban, a kamionjában él, és a tervek szerint március 9-én hazatérhet.
  • Két magyar család van a tenerifei karanténhotelben. Sikerült elintézni, hogy megkapják a szükséges gyógyszereket.
  • Egy diáklány a németországi Tübingenben került karanténba, miután együtt kávézott egy diáktársával, aki koronavírusos lett. Kollégiumi szobájában van, tünetmentes, jól van, és mindennap beszél a stuttgarti magyar konzulátussal.
  • Hárman dolgoztak a Diamond Princess hajón. Egyiküknél diagnosztizáltak vírust, megfigyelés alatt van egy japán kórházban és tünetmentes. A másik két magyar karanténszálláson tartózkodik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán A nyitóképen Müller Cecília országos tisztifőorvos
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018