INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

méltányosság politikaelemző központ

nagy attila

fidesz

európai néppárt

Brüsszel, 2017. október 19.Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére Brüsszelben 2017. október 19-én, az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Jobbról Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A Fidesz számára a mostani helyzet sem éppen ideális

Infostart / InfoRádió

A Fidesznek továbbra is a néppárti tagság lenne az érdeke, mert ez a legnagyobb európai pártszövetség – fogalmazott az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Hétfőn kezdődik az Európai Néppárt kétnapos közgyűlése Brüsszelben.

Egyelőre nem került napvilágra olyan információ, hogy meglenne a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ahogyan erről korábban a Der Spiegel hetilap is írt – fogalmazott Nagy Attila Tibor az InfoRádiónak. Annak ellenére, hogy a brexittel a baloldali európai frakció szenvedett érzékenyebb veszteséget, a hírek arról szólnak, hogy a Néppárthoz tartozó több európai párt, így olasz, francia, de még a német CDU/CSU sem tartaná feltétlenül jónak a Fidesz kizárását, tette hozzá.

Az elemző a német unióra kitérve megjegyezte: a CDU/CSU kifejezetten egy olyan párt, amelyet német bankok és nagyvállalatok támogatnak, amelyeknek pedig kifejezetten jó dolgok van Magyarországon, és nagyon elégedettek azzal az üzleti környezettel, amely őket körülveszi. Hogy ezek között ok-okozati összefüggés van-e, a cégek megelégedettsége, valamint a CDU/CSU hezitáló magatartása között, amely a Fidesz kizárására vonatkozik, biztosra nem vehető, de azért sejthetők gazdasági-vállalati érdekek – fogalmazott.

Nagy Attila Tibor szerint a Fidesz számára egyértelműen a bennmaradás lenne az ideális, hiszen a Néppárt – minden problémája ellenére – még mindig a legnagyobb európai erő, és általa lehet a leginkább befolyással bírni az európai pártpolitikára. Ugyanakkor az látszik, hogy a Fidesz elkezdte megdolgozni a hazai közvéleményt a távozásra. Mindazonáltal a felfüggesztési helyzet finoman szólva sem ideális a magyar párt számára, főként hosszú távon, miután nem tud beleszólni aktívan a Néppárt döntéseibe, vagy akár a vezetőség összetételébe. Ennek következménye lehet, hogy már múlt év végén, de különösen idén év eleje óta látványos tárgyalásokba kezdtek a PiS-szel,valamint az olasz Matteo Salvinivel.

Merre tovább Néppárt?

Az Európai Néppártnak alapvetően persze nem a Fideszre, hanem például sokkal inkább az európai médiarendszer elvárásaira kell figyelnie, illetve arra, amit az európai lakosság elvárásaiból kiolvasni vél, így a klímakérdés felszínen tartása, vagy mondjuk az európai telekommunikáció és energiapolitika még jobb összehangolása – tette hozzá végezetül a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A kérdés persze az, hogy a felsoroltakból milyen következtetéseket von le.

Hétfőn kezdődik egybéként az Európai Néppárt kétnapos politikai közgyűlése Brüsszelben. A várakozások szerint ezen nem lesz szó a Fidesz-tagságának kérdéséről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt közölte, még nem készült el az úgynevezett bölcsek tanácsának, vagyis Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering írásos jelentése a Fidesz EPP-s tagságáról.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

A Néppárt és a Fidesz – Nagy Attila elemző, Méltányosság Politikaelemző Központ
 
Kezdőik a Néppárt kétnapos politikai közgyűlése
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018