eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2017. október 19.Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére Brüsszelben 2017. október 19-én, az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Jobbról Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Fidesz számára a mostani helyzet sem éppen ideális

A Fidesznek továbbra is a néppárti tagság lenne az érdeke, mert ez a legnagyobb európai pártszövetség – fogalmazott az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Hétfőn kezdődik az Európai Néppárt kétnapos közgyűlése Brüsszelben.

Egyelőre nem került napvilágra olyan információ, hogy meglenne a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ahogyan erről korábban a Der Spiegel hetilap is írt – fogalmazott Nagy Attila Tibor az InfoRádiónak. Annak ellenére, hogy a brexittel a baloldali európai frakció szenvedett érzékenyebb veszteséget, a hírek arról szólnak, hogy a Néppárthoz tartozó több európai párt, így olasz, francia, de még a német CDU/CSU sem tartaná feltétlenül jónak a Fidesz kizárását, tette hozzá.

Az elemző a német unióra kitérve megjegyezte: a CDU/CSU kifejezetten egy olyan párt, amelyet német bankok és nagyvállalatok támogatnak, amelyeknek pedig kifejezetten jó dolgok van Magyarországon, és nagyon elégedettek azzal az üzleti környezettel, amely őket körülveszi. Hogy ezek között ok-okozati összefüggés van-e, a cégek megelégedettsége, valamint a CDU/CSU hezitáló magatartása között, amely a Fidesz kizárására vonatkozik, biztosra nem vehető, de azért sejthetők gazdasági-vállalati érdekek – fogalmazott.

Nagy Attila Tibor szerint a Fidesz számára egyértelműen a bennmaradás lenne az ideális, hiszen a Néppárt – minden problémája ellenére – még mindig a legnagyobb európai erő, és általa lehet a leginkább befolyással bírni az európai pártpolitikára. Ugyanakkor az látszik, hogy a Fidesz elkezdte megdolgozni a hazai közvéleményt a távozásra. Mindazonáltal a felfüggesztési helyzet finoman szólva sem ideális a magyar párt számára, főként hosszú távon, miután nem tud beleszólni aktívan a Néppárt döntéseibe, vagy akár a vezetőség összetételébe. Ennek következménye lehet, hogy már múlt év végén, de különösen idén év eleje óta látványos tárgyalásokba kezdtek a PiS-szel,valamint az olasz Matteo Salvinivel.

Merre tovább Néppárt?

Az Európai Néppártnak alapvetően persze nem a Fideszre, hanem például sokkal inkább az európai médiarendszer elvárásaira kell figyelnie, illetve arra, amit az európai lakosság elvárásaiból kiolvasni vél, így a klímakérdés felszínen tartása, vagy mondjuk az európai telekommunikáció és energiapolitika még jobb összehangolása – tette hozzá végezetül a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A kérdés persze az, hogy a felsoroltakból milyen következtetéseket von le.

Hétfőn kezdődik egybéként az Európai Néppárt kétnapos politikai közgyűlése Brüsszelben. A várakozások szerint ezen nem lesz szó a Fidesz-tagságának kérdéséről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt közölte, még nem készült el az úgynevezett bölcsek tanácsának, vagyis Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering írásos jelentése a Fidesz EPP-s tagságáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×