eur:
394.54
usd:
370.7
bux:
66511.14
2024. április 16. kedd Csongor
Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbra is felfüggesztve marad a Fidesz néppárti tagsága

Folytatódni fog a párbeszéd az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz tagságával kapcsolatban felvetődött kérdésekről, és érvényben marad a párt tagságának önként vállalt felfüggesztése is - közölte Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP) képviselő hétfőn, a pártcsalád brüsszeli politikai gyűlésének szünetében. Donald Tusk pedig leszögezte: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a már ismert aggályokat illetően.

A néppárti politikus az Európai Parlamentben magyar újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Donald Tusk, az EPP elnöke napirend előtti beszámolójában befejezetnek mondta a Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering által alkotott testületnek a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét értékelő vizsgálatát.

Tusk szerint a vizsgálat eredményét illetően nincs egyetértés.

A szóbeli jelentés alapján egyetértés abban mutatkozott, hogy a Fidesz tagságának felfüggesztése maradjon érvényben, valamint abban, hogy a párbeszédet folytatni kell

- mondta Hölvényi.

A párt tagsága 2021 első feléig látszik meghosszabbítottnak, akkor tartanak ugyanis egy külön kongresszust, ahol ez az ügy is napirenden lesz - derült ki Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció párt elnökének Twitter-bejegyzéséből. A finnek egyébként szerették volna kizárni a Fideszt, de a politikus bejegyzése szerint a többség a tagság felfüggesztésének fenntartására szavazott.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy magyar párt EP-képviselői beülhetnek a frakcióba, de fontos tisztségeket nem vállalhatnak, Orbán Viktor pedig nem vehet részt a választmányokon és a kongresszusokon (ma sem lehetett jelen).

Hölvényi György is beszámolt a javaslatról, amely szerint a pártcsalád jövő év első felében kongresszust szentel az EPP értékeiről folytatott vitának. Arról, hogy a rendezvényen a Fidesz körüli párbeszéd kérdése napirenden lesz, a politikus azt monda:

ez "természetes, amire tulajdonképpen büszkék is lehetünk".

Amilyen helyzetben van Európa, egy ilyen rendezvény jót tesz - tette hozzá Hölvényi György.

Később Donald Tusk is nyilatkozott a témában, közölve: határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, mivel

nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása.

Tusk az EPP politikai gyűlését követően leszögezte: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően. Az esetleges visszafogadás nem megbeszélések vagy egyeztetések kérdése. Nem a közös értékekről szóló kompromisszumok árán érhető el, az csakis a Fidesz politikájának megváltozásától függ - húzta alá a lengyel néppárti politikus.

Kifejtette: vannak olyanok az EPP-ben, akik szorosabb kapcsolatot ápolnak Orbán Viktor miniszterelnökkel, véleménye szerint azonban a velük való találkozások nem fognak változást eredményezni a Fidesz politikájában. (A magyar kormányfő az EPP politikai gyűlésének idején Giuseppe Conte miniszterelnökkel, valamint Giorgia Melonival, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével tárgyalt.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×