INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

múzeum

érem

lopás

győr

parlament

emmi

Jeruzsálem, 2012. június 5.Emil ALADDZSEM izraeli régész négy, frissen feltárt és különösen ritka római kori aranyérme egyikét mutatja az Izraeli Régészeti Hatóság jeruzsálemi székházában. Aladdzsem szerint azért különösen értékes a dél-izraeli Kirjat-Gat közelében feltárt lelet, mert eddig csak tíz, római korból származó aranyérme került elő az ország területén. Az érmék készítésének ideje Nero, Nerva és Traianus római császárok i. sz. 54-117 közötti uralkodására tehető. Az érmék egyik oldalát a római császárok arcképével díszítették, míg a másikon a harcosok testvériségének jelképe és Jupiter mitológiai isten látható, amint trónon ül villámmal a kezében. Az aranylelet mellett találtak továbbá 140 ezüstérmét, valamint női ékszereket, amelyeket feltehetően jómódú tulajdonosuk rejtett el a Bar Kohba-lázadás ideje alatt. (MTI/EPA/Jim Hollander)

Újabb fordulat az évszázad éremlopásában

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A rendőrség után az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a múzeumi szakfelügyelet is vizsgálatot indított amiatt, hogy egy győri múzeum teljes éremgyűjteményét ellopták - közölte a kormány képviselője az Országgyűlésben. Közben kiderült, hogy a műkincseket valószínűleg nem is abból a múzeumból vitték el, ahol évekkel később észrevették a bűncselekményt.

Hamisra cserélték ki és ellopták a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 500 millió forintos éremgyűjteményét - számolt be néhány héttel ezelőtt az InfoRádió. Már külföldön is nyomoznak, mert néhány nagy értékű tétel ottani aukciókon bukkant fel. Ez lehet az évszázad éremlopása - mondta akkor a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke.

Csóka Ferenc szerint a hun, a longobárd és az avar kori tárgyakra zömében Nyugat-Európában van kereslet. Úgy vélekedett, nem valószínű, hogy Magyarországon létezik gyártókapacitás arra, hogy elkészítsék az érmék hamisítványait, amelyek az eredeti érmék helyére kerültek, és arról sem hallani, hogy iparszerűen foglalkozna magyar bűnszövetkezet ilyennel.

Az éremlopás hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is szóba került. Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője azt mondta: hazai kulturális örökség szempontjából fontos ez az ügy, pótolhatatlan értékek veszhettek el. Megkérdezte a kormánytól: mit tesznek a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A legfontosabb, hogy mielőbb felderítsék az esetet, és minden lelet visszakerüljön a helyére

- válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Büntetőeljárás indult, és a minisztérium is elindította a vizsgálatát, hogy a hasonló esetek megelőzhetők legyenek. Intézkedési tervet kért az intézménytől a kormányzat, valamint múzeumi szakfelügyeleti vizsgálat is indult, ami még nem zárult le.

Az InfoRádió korábban megkereste győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot, de a közgyűjtemény nem nyilatkozott. Azóta viszont kiadtak egy sajtóközleményt, amellyel újabb fordulatot vett az ügy. Azt írják, hogy

a műtárgyakat utoljára 2011-ben „Az érctől az aranypénzig” című időszaki tárlaton, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Xántus János Múzeumban mutatták be,

vagyis azóta nem szerepeltek semmilyen tárlaton. Most egy új, állandó régészeti kiállításra készülve egy eddig ismeretlen archív múzeumi fotódokumentáció segítségével derült fény arra, hogy az eredeti érméket másolatokra, illetve kisebb értékű variánsaikra cserélték, és hogy az eltulajdonított műtárgyak egy részét már 2011-ben, aukciós tételként kínálták Bécsben. A múzeum feljelentést tett.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Hollander

Kapcsolódó hang

Győri éremlopás
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018