INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

balaton

sió-zsilip

sió-csatorna

A siófoki zsilip 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.

Zárják a zsilipet, jó ideig nem jár majd hajó a Sión

Infostart

A hétvégén elkezdték zárni a Sió-zsilipet, vagyis pár napon belül befejeződik a vízeresztés a Balatonból. A tó vízszintje eddig 3 centimétert apadt.

Több hajó is élt a zsilipnyitás adta lehetőséggel a hirbalaton.hu információi szerint, mivel így megtelt vízzel a Balatont a Dunával összekötő Sió-csatorna. A Duna felé két hajó és egy uszály közlekedett a tolóhajójával, a Balatonhoz egy kishajó, egy uszály és egy munkagéppel felszerelt vontatvány érkezett.

A következő két évben nem lehet majd közlekedni a Sión, mert november elején megkezdődik a Balaton vízszintszabályozó létesítményeinek átépítése. Ezért is volt szükség a zsilip megnyitására október 16-án, amikor 100 centiméteres volt a vízállás.

A tó üzemi vízszintmaximuma, amely felett indokolt a vízeresztés, ebben az időszakban 110 centiméter. Vízeresztésre az építkezés ideje alatt is lesz lehetőség, ha azt a Balaton vízszintje indokolttá teszi.

Nyitókép: Jánossy Gergely
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018