eur:
394.93
usd:
363.51
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Újabb bonyodalom a Lánchíd felújítása ügyében

Hiába sokallja a főváros az árat, egyelőre nincs olyan cég, amely a tenderen ajánlott árnál olcsóbban vállalná a munkát.

Egyelőre nem engednek a Lánchíd és a Váralagút felújítására kiírt pályázatra adott ajánlati árából az indulók, noha a tenderbontás után Tarlós István mondta, visszadobja a túlárazott tendereket. Azóta Tarlós István elvesztette a főpolgármesteri posztot Karácsony Gergely ellenében, de a Lánchíd-felújítás ügyében sem volt sikeres.

Az mfor.hu értesülései szerint

a pályázók nem látnak lehetőséget az ár csökkentésére,

bár hivatalosan nem kaptak a pályázat eredményességére, netán eredménytelenségére vonatkozó értesítést.

A híd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés. Az átkelőt ugyanis utoljára 1986 és 1988 között javították, de átfogó rekonstrukció nem történt. A terveket hat évvel ezelőtt rendelte meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az első kivitelezői tendert tavaly októberben írták ki, ám ezt később visszavonta a BKK. Az új tendert júliusban hirdették meg, de a határidőt kétszer is kitolták, így a tenderbontást csak szeptember 23-án ejthették meg.

A Fővárosi Közgyűlés május végén 23,4 milliárd forintban határozta meg a Lánchíd, az alagút és a pesti villamos-közúti aluljáró felújításának költségkeretét. Ebből 6 milliárdot ad az állam, 14,7 milliárd forintot tesz ki az Európai Beruházási Bank hitele, a többit a főváros adja hozzá.

A BKK tájékoztatása szerint nyolc ajánlat érkezett a pályázatra, mindegyik jócskán meghaladja a rendelkezésre álló keretet. A legtöbbet a Dömper Kft. kéri, összesen 38,597 milliárdot, a legkevesebbet pedig 35,81 milliárdos ajánlatával a Közgép.

Tarlós István még júniusban azt mondta, hogy a híd és az alagút felújítása október végén, november elején elkezdődik, de erre most csekély az esély, amit a főpolgármester-váltás még messzebbre tolhat. A felújítás azonban nem odázható el, mivel a híd állapotát már évekkel ezelőtt kritikusnak értékelték a szakemberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×