Bizonyossá vált, hogy a halrudakkal felszolgált majonézes kukorica okozta a szalmonellafertőzést a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc iskola menzáján szeptember közepén – erősítették meg a Cívishírnek a megyei kormányhivatalnál. Miután a beszállítók által vitt alapanyagokból vett termékminták laborvizsgálati eredményei negatívnak bizonyultak, egyértelművé vált, hogy
a 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során.
Ám azt egyelőre nem tudják, hogy ki vagy mi által. A kormányhivatal tájékoztatása szerint folynak a különféle vizsgálatok, a személyi felelősség megállapításáról pedig csak az összes eredmény birtokában döntenek, erre még valamennyi időt várni kell.
A portál megjegyezi: a szalmonellás majonézes kukorica szerdai napon (szeptember 18.) került felszolgálásra, a megbetegedések pedig másnap kezdődtek el (a lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap). A főzőkonyha bezárásáról szeptember 24-én döntöttek.