INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

közúti ellenőrzés

schanda tamás

itm

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozója egy busz vezetőjének papírjait ellenőrzi a 86-os és a 87-es főút közös elkerülő szakaszán. A közlekedési akció végrehajtásának kiemelt feladata az autóbuszok és tehergépkocsik közúti közlekedésével kapcsolatos szabályok ellenőrzése, mely a járművekre és a vezetőikre egyaránt kiterjed.

Szigorú ellenőrzés kezdődött országszerte

Infostart / MTI

A személyszállító gépjárműveket ellenőrzik, különös tekintettel a menetíró készülékekre, a tachométerekre vonatkozó előírások betartására

A háromnapos országos akció kedden kezdődött, a tematikus ellenőrzésben annak tárgyától eltérő dolgokat csak akkor vizsgálnak, ha azt az ellenőrzés indokolttá teszi. A személyszállítók ellenőrzését a lehető legrövidebb idő, legfeljebb 20 perc alatt végzik el, de ha szabálytalanságot tárnak fel, akkor hosszabb is lehet - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Amennyiben a szakemberek egy járműnél olyan problémát észlelnek, ami azt indokolja, akkor a járművet akár a forgalomból is kivonhatják. Schanda Tamás példaként említette erre, hogy

ha engedély nélküli átalakításokat fedeznek fel, a rendőrséget is bevonhatják, mivel ez a büntető törvénykönyvbe ütközik.

Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő szervezet,az Európai Útellenőrzési Együttműködés havonta-kéthavonta megrendezett ellenőrzési akcióiban - tette hozzá az államtitkár, így történik ez most is. A közlekedésbiztonsági célokon túl a tematikus ellenőrzések azért is fontosak, mert segítenek kiszűrni és megbüntetni a nem tisztességes piaci szereplőket, akik a szabályokat és törvényeket betartó vállalkozókkal szemben etikátlanul és jogtalanul próbálnak versenyelőnyhöz jutni.

Legutóbb szeptember közepén ellenőriztek, akkor több mint 1300 teherautót és buszt vizsgáltak meg. 155 járműnél tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegéseket, nyolc tehergépkocsit tiltottak ki a forgalomból.
Magyarországon az idén öt ilyen akció volt: több mint 5400 személy- és áruszállító járművet ellenőriztek, amelyek közül minden tizediknél találtak problémát.

Nyitókép: MTI/Kászoni László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018