INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

nvi

valasztas.hu

pálffy ilona

összeomlás

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatót tart az helyi önkormányzati és nemzetiségi választás napján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. október 13-án.

A választási informatikai rendszer ezúttal sem vizsgázott jelesre

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A voksolás estéjén ismét akadozott a választási informatikai rendszer, holott a Nemzeti Választási Iroda azt ígérte: tesztelik és felkészítik a terhelésre. A valasztas.hu honlap a szavazás előtt szintén többször meghibásodott, de a korábbi választásokon is rendre összeomlott.

"Az informatikai rendszer felkészült" – szeptember elején mondta ezt a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona azt ígérte: többször is tesztelik majd a rendszert és a választás.hu honlapot. "A próbák folynak, és lesz majd két nagy teszt a választást megelőző tíz napban" – fogalmazott korábban.

A valasztas.hu azonban

már szeptember 9-én, az ajánlások leadásának határideje után összeomlott.

Aznap este sokan voltak kíváncsiak arra, kinek sikerült összegyűjtenie a megfelelő számú aláírást, ám az oldal adatok helyett csak egy hibaüzenetet írt ki. A Nemzeti Választási Iroda akkor azt közölte, hogy aznap kétszer is frissítették a valasztas.hu-t, ez a megnövekedett terheléssel együtt lassította az oldal működését, ám azt cáfolták, hogy leállt volna.

Szeptember 14-én lehetett először megnézni a rendszerben, hogy kik azok az önkormányzati jelöltek, akiknek a választási indulása jogerőssé vált, ám az oldal akkor is meghibásodott, még

napokkal később is téves adatokat közölt.

Pálffy Ilona azonban október elsején, az első választási főpróba után azt mondta az InfoRádiónak: október 13-ára felkészítik a valasztas.hu-t a látogatók rohamára. "A tegnapi terhelés körülbeül akkora volt, mint az országgyűlési képviselői választás idején, ez bírta, és további folyamatos, nagy terheléseknek vetjük alá a honlapot" – ígérte akkor.

Az NVI kilenc nappal a voksolás előtt is azt közölte, hogy sikeres volt a választási informatikai rendszer második főpróbája. A voksolás napján mégsem működött megfelelően: a honlap számtalanszor elérhetetlen volt és akadozott az eredmények közlése is. A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta: informatikai átállás okozta a gondot.

"A nemzeti választási rendszer, amely a szavazatösszesítést végzi, zavartalanul működik és működött – ismertette vasárnap este a sajtóközleményüket. – Az NVI a választópolgárok tájékoztatására szolgáló honlapon a kiszolgálást az este folyamán a statikus tartalomszolgáltatásra való átállással tudta biztosítani, és ez időszakosan szolgálatkiesést okozott."

A 2014-es parlamenti választás előtt a teljes informatikai rendszer összeomlott, de a 2016-as népszavazást megelőzően sem működött megfelelően. 2018-ban az országgyűlési választás estéjén állt le a honlap. A Nemzeti Választási Iroda akkor azt állította, hogy

nem omlott össze a rendszer, csak háromnegyed óráig nem volt elérhető,

amíg átálltak a tartalékportálra.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Ismét akadozott valasztas.hu
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018