INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

széncinege

cinege

ökológia

klímaváltozás

Hatalmas felfedezés: az időjárás befolyásolja a cinege színét

Hatalmas felfedezés: az időjárás befolyásolja a cinege színét

Egyebek mellett ez derül ki a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának a Visegrádi-helységben végzett ornitológiai vizsgálataiból.

Egy rendkívül hosszú távú együttműködést hozott tető alá az ELTE Viselkedésökológiai Csoportja és a Pilisi Parkerdő Zrt., mintegy negyven éve folyik elsősorban a madárpopuláció megfigyelése.

"A Pilisi Parkerdő az idén ünnepli 50 éves fennállását, és ezen időszak alatt a gazdasági érdekek mellé, illetve fölé helyezte a természetvédelem, illetve a turizmus érdekeit, így is valósulhatott meg ez a

négy évtizede zajló kutatás.

Kifejezetten a madarak szaporodási szokásairól folynak vizsgálatok, például a széncinegékéről" - mondta el az InfoRádióban Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

A hosszú évtizedek alatt rengeteg adat gyűlt össze, így a globális felmelegedés is vizsgálható az adatelemzésnek köszönhetően.

"Kimutatható, hogy a terület csapadék- és hőmérsékleti viszonyaival összefügg a cinegék színezete.

Ha száraz és meleg az augusztus, akkor a széncinege leveti régi tollait, és újakat növeszt, a sárga hasa teltebb, mélyebb színre vált, mint egy nedvesebb és hűvösebb augusztusban.

A tollban található színezetet a táplálélkból nyerik a cinegék, és feltételezhető, hogy a időjárási viszonyok befolyásolják ennek a bizonyos tápláléknak az elérhetőségét az erdőben" - fejtette ki Mészáros Péter.

A szabad szemmel alig látható változást a kutatók spektrométer segítségével állapították meg.

A kutatások eredményeit annak bizonyítására használják, hogy a klímaváltozás nem csupán a növényvilág - például a fenyvesek, bükkösök - gyökeres változásához vezetnek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Ornitológiai vizsgálatok a Pilis-Visegrádi-hegységben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018