eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook egyik ma bezárt irodája Londonban 2019. szeptember 23-án. A Thomas Cook ezen a napon csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

MUISZ: a riválisok pár hónapon belül átvehetik a Thomas Cook helyét a piacon

A Neckermann Magyarország összes munkatársa azon dolgozik, hogy megoldja a Thomas Cook brit anyavállalat csődje miatt kialakult helyzetet. Ezt a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke mondta az InfoRádiónak. Az OTP Travel ügyvezető igazgatói posztját is betöltő szakember szerint egy ilyen helyzetben a bizalomvesztés létező kockázat, de a korábbi hasonló csődök tapasztalatai alapján az ágazat más szereplői fél éven belül át tudják venni a Thomas Cook helyét a piacon.

Molnár Judit nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a világ legrégebben működő utazási irodája, a Thomas Cook csődbe ment, azt azonban még inkább, hogy ennek hatása lehet – esetlegesen – egy magyarországi cégre, egy rendkívül jól működő, jól gazdálkodó, nagy presztízsű cégre. Információik szerint a Neckermann Magyarország és teljes csapata jelenleg azon dolgozik, hogy egyetlen utasukat se érje kár, és miután a cég mintegy 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezik, ez garanciája lehet annak, hogy ez így is lesz, tette hozzá.

Miután a Neckermann részese egy nagy, nemzetközi utazási irodai láncnak, így esetükben is léteznek olyan kapacitások, amelyek a központi helyfoglalási rendszeren keresztül kerültek lefoglalásra – ezzel magyarázható az, hogy egyes külföldi szállodák a magyarországi cég ügyfeleitől pénzt követelnek távozáskor, amit természetesen az érintetteknek nem kell kifizetniük, ismertette az OTP Travel ügyvezető igazgatói posztját is betöltő szakember az InfoRádiónak. Molnár Judit megismételte, az ő információi szerint a Neckermann épp azon dolgozik, hogy minden szálláshely ki legyen fizetve.

Az említett és bármely hasonló csődhelyzet nyilvánvalóan nem tesz jót az utazási szakmának

– folytatta a szakember –, ez azonban nem az utazási szektor sajátossága, máshol is történnek ilyenek. Bár sokan próbálkoznak maguk intézni az utazásaikat, Molnár Judit úgy látja, szükség van a szakmára, hiszen sokan visszatérnek az utazási irodákhoz, elsősorban a biztonság miatt. Ha ugyanis valaki egyénileg foglalja le magának az utazását, és előáll valamilyen minőségi hiba a szolgáltatással, akkor neki kell huzakodnia a szolgáltatóval, amit ellenkező esetben az utazási iroda elvégezne helyette, mutatott rá az utazási irodák szövetségének az elnöke. Ugyancsak fontos kiemelni szerinte, hogy a mostani geopolitikai helyzetben sok utazó számára mérvadó, hogy ha bármi történik, van egy telefonszám, egy kapcsolat, akit fel lehet hívni segítségért.

A szakember arra is rámutatott, hogy az utazási irodák

olyan rendkívül szigorú jogszabályi környezetben tevékenykednek, hogy vagyoni kár nem érheti az utazókat.

Ahhoz, hogy ma egy utazási iroda megkaphassa a működési engedélyét, egyrészt le kell tennie egy vagyoni biztosítékot, ami arra szolgál, hogy egy esetleges csőd esetén ennek terhére kártalanítani tudják azokat az ügyfeleket, akik nem tudtak elutazni – magyarázta Molnár Judit. Emellett az utazási irodának egy különbiztosítással is rendelkezniük kell, amely pedig arra szolgál, hogy a külföldön tartózkodó ügyfeleket ennek a biztosításnak a terhére szállíthassák haza.

A Thomas Cook csődje valóban egy óriási esemény, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szezon végén történt, folytatta a szövetség elnöke, akinek az álláspontja szerint a brit cég versenytársai le fogják kötni azokat a szálláshelykapacitásokat, amellyel a Thomas Cook rendelkezett, feloldva a kialakult krízishelyzetet. "Van előttünk még egy-két hónap, amíg a 2020-as szezonra a nagy, nemzetközi cégek fel tudnak készülni" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×