eur:
388.81
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Mindig legyen valami új, amit a gyerek választhat ki magának

Az időbeosztás iskolához igazítása fontos a nyár utolsó napjain, de ez annak az ideje is, hogy együtt legyen a család az év közbeni rutin beindulása előtt – mondta az InfoRádiónak Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese.

Az iskolakezdés stresszesebb időszak, és nagyobb összpontosítást kíván a családoktól, különösen a nagycsaládoktól mind az anyagiak, mind a logisztika megszervezése tekintetében - hívta fel a figyelmet Joó Kinga. Főként a nagycsaládoknál sok esetben nem szereznek be új eszközöket, tanszereket vagy ruhaneműket, hanem a családon belül öröklődnek, illetve közösségi egyesületek is igyekeznek megszervezni egy-egy börzét.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete is próbálja segíteni a családokat. Valamint ebben az időszakban igyekeznek felkészíteni a gyermekeket és a szülőket is az iskolakezdésre - tette hozzá Joó Kinga, és úgy tartja, célszerű minél nagyobb önállóságra nevelni a gyerekeket.

Az elnökhelyettes tapasztalatai szerint általában nem okoz gondot a családon belüli tanszerek megöröklése, de természetesen elő-előfordul ennek ellenkezője is. Ennek elkerülésére azt tanácsolja, hogy

mindig legyen valami új, amit a gyerek választhat ki magának,

ezáltal érezheti, hogy tudott döntést is hozni.

A nagycsaládoknál nagy előnyt jelent, ha a nagyobb testvérek segítik a kisebbeket. Már egy óvodai beszoktatás alkalmával is, ha ismerősként megy az adott helyre, ha kistestvérként megfordult korábban az épületben, sokkal nagyobb biztonsággal illeszkedik majd be. De az sem utolsó szempont, tette hozzá, ha a testvérek együtt tudják intézni akár a reggeli indulást, akár a délutáni hazautat, ami biztonságot adhat.

A nyári szünetnek a nyaralásról kell szólnia, a családi együttlétről, hiszen az sem teljesen biztosított évközben. Az egyesület elnökhelyettese a könyvolvasást kívánatosnak tartaná, olyanét, amelyet a gyerek magának választ, az iskolai feladatok gyakorlását, az iskolára való hangolódást viszont csak az utolsó hétre javasolja. Amint fontosnak tart, hogy

az utolsó pár napban a gyerekek időrendje már közelítsen ahhoz, ami az iskolában várni fog rájuk,

hogy ne legyen hirtelen a váltás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×