eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Tűzoltók az egykori békéscsabai István-gőzmalomnál, amely kigyulladt 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Csütörtökön dőlhet el a békéscsabai malom sorsa

Csütörtökön kezdődik a tűzvizsgálat a leégett békéscsabai István-malomban – közölte az InfoRádióval a település polgármestere. Szarvas Péter hozzátette: a malom rekonstrukciója csak akkor lehetséges, ha a szakértői jelentések is megerősítik, hogy megmenthető az épület.

A hatszintes malom teljes belső fagerendázata tönkrement, de az épület külső falai megmaradtak. Statikus mérnökök szerint van esély a falak állapotának stabilizálására – mondta Szarvas Péter polgármester. Erre már kidolgozták a különböző lehetőségeket. A városvezető szerint hamarosan megszületik a megfelelő megoldás a tulajdonosok részéről. Azt azonban a tűzvizsgálatig és a statikai mérnökök felméréséig nem tudják, lesz-e rekonstrukció, van-e esélye és értelme a munkálatoknak.

A polgármester elmondta azt is, hogy a malomépület magánszemélyek tulajdonában áll, így az esetleg rekonstrukcióról csak ők dönthetnek. Úgy látja:

mindent meg fognak tenni, hogy a felújítás „reális jövőkép legyen”.

A tulajdonosok megerősítették, hogy a malom újjáépítését tervezik. Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője kormányzati segítségre számít a leégett malom esetleges felújítása esetén.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a településen és a megyében is összefognának az emberek a nemes cél érdekében. Nagyon sokan jelezték, hogy amennyiben további forrás szükséges a rekonstrukcióhoz, készek segíteni.

A Békéscsaba belvárosban található ipari műemléképület kedden égett le. Az épület mind a 6 szintjének födémszerkezete beszakadt és a közelben álló épület is kigyulladt. Még nem derült ki, mi okozta a tüzet.

Csaknem 170 éves épület semmisült meg

Kocsor János történész-muzeológus írása szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.

1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt.

1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.

1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény.

Nem először pusztult el

A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án "szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni."

A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.

A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: "A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik." A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×