INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

tarlós istván

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

főváros

budapest

költségvetés

aréna

Munkások az M3-as metróvonal felújítás alatt lévő Újpest-városkapu és Gyöngyösi utca megállói között 2018. augusztus 30-án. A tavaly év végén kezdődött felújítási munkálatok során megújul a 3-as metróvonal északi szakaszán az Újpest-központ, az Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, az Árpád híd és a Dózsa György út metróállomás. A munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak.

Tarlós István: március végére zavartalan lehet a 3-as metró közlekedése

Infostart / InfoRádió

Várhatóan 2021-re létrejöhet az elektronikus jegyrendszer is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főpolgármester. Tarlós István beszélt egyebek között a budapesti drogprevencióról és a főváros idei költségvetéséről is, amely szerinte egyensúlyban van, a hiány kezelhető.

Nincs olyan információm sem a kivitelezőktől, sem a projektigazgatóságtól, amely alapján arra lehetne számítani, hogy nem indul meg az utasforgalom március végén - mondta a 3-as metró felújításáról Tarlós István. Hozzátette, várhatóan 2021-re létrejöhet az elektronikus jegyrendszer, amelynek eddigi kezelése Budapest főpolgármesterének megfogalmazása szerint nem a BKK legsikeresebb beruházása.

A főpolgármester a főváros idei, szerdán elfogadott költségvetéséről elmondta, hogy az egyensúlyban van a keletkezet hiány is kezelhető.

Mint mondta, 386 milliárd a költségvetési főösszeg, de ebben az egészségügy és az oktatás nincs még benne. Ezt nagyrészt a 266 milliárd forint bevétel mellett az önkormányzat birtokában lévő értékpapírokból és korábbról fennmaradt tartalékból fedezik majd. Tarlós István elmondta, hogy a hiány így 66 milliárd forint lesz, amelyet hitelből egyenlítenek ki.

Tarlós István arról is beszélt, hogy Budapest helyzetén javítana, ha nagyobb mértékben részesülne a fővárosban megtermelt személyi jövedelemadóból. A főpolgármester az idegenforgalmi adó lehetőségét is felvetette a kormányfőnek.

Tavaly ősszel, szeptemberben, októberben a miniszterelnöktől nekem összességében 107 milliárd forintot sikerült szerezni a városnak

– tette hozzá a főpolgármester.

A főváros komoly változásokat szeretne elérni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működése közben keletkező zajterheléssel kapcsolatban, mert az súlyosan érinti néhány kerületet – mondta a főpolgármester. Mint mondta: szeretnék elérni, hogy a mély alvás időszakában, éjfél és 5 óra között teljes repülési tilalmat vezessenek be.

A reptérnek Tarlós István szerint változtatnia kellene a zajmérés módszerén, illetve a zajszint ellenőrzését a Közlekedési Hatóságra bízná az önkormányzat.

A repülési vonalat pedig Vecsés felé módosítaná a főpolgármester.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén melyek voltak a legfontosabbak napirendi pontok. Mint mondta, szó volt:

  • a Lánchíd felújításáról
  • a BKV járműcseréjének folytatásáról
  • az új közlekedési múzeumról
  • az Eiffel Műhelyházról
  • az Országos Levéltár elhelyezéséről
  • az MTK sportlétesítményéről

Az ülésen felállítottak egy kodifikációs és – a miniszterelnök jóváhagyásával – egy közbeszerzési törvény módosítását előkészítő munkacsoportot. Tarlós István javasolta a jogszabály, mert az most "károkat okoz, hasznot nem hoz, a folyamatokat lassítja”.

A Budapest 2030 hosszútávú fejlesztési kormányzati és fővárosi fejlesztési terv véglegesítését is tárgyalták, emellett Gulyás Gergely miniszterrel leltárt készítettek, három kategóriába sorolták a budapesti fejlesztéseket.

Lesznek, amelyeket csak a főváros bonyolít le, olyanok, amiken a főváros és a kormányzat közösen dolgozik, illetve lesznek állami beruházások is.

Sokkal radikálisabb és operatívabb lépésekre van szükség – hangsúlyozta a drogprevencióról szólva a főpolgármester. Mint mondta, a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásával a cél, hogy az iskolákban és azok környékén visszaszoruljon a droghasználat. Hozzátette, a fórum feladatait, célkitűzéseit, működési rendjét, valamint a munkájában résztvevők körét a fővárosi közgyűlés következő ülésen mutatja be.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Tarlós István a budapesti fejlesztésekről
 
Tarlós István a költségvetésről
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018