INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

duna

árhullám

olvadás

országos vízügyi főigazgatóság

siklós gabriella

Egy hajó közlekedik a Dunán a szmogos, ködös időben a fővárosban 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Rekord közelében a Duna vízgyűjtőin felhalmozódott hó mennyisége

Egy-másfél méterrel emelkedett a Duna vízszintje, a Tiszáé továbbra is alacsony – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Arról is beszélt, hogy várható-e a felhalmozódott hóból jelentős árvíz.

Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy a Duna vízgyűjtőjén felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet mennyisége jelenleg a sokéves maximum környékén van, de nehezen képzelhető el ez, hogy ez a hótömeg egy időben, egyszerre kezdjen el olvadni, tehát egy árhullám kialakulásához jelentős csapadékra is szükség van.

Jelentős vízállásváltozás nem volt, csupán a Duna vízszintje nőtt valamivel – tájékoztatott Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy

ez a mennyiség meg sem közelíti az árvízkészültségi szintet.

A Duna vízgyűjtőjénél hóban tárolt vízmennyiség – a tavalyi évhez hasonlóan – a sokéves maximum környékén van – tette hozzá a szakember. A jelenlegi, rekord közeli állapot azonban nem ad egyértelmű támpontot arra, hogy tavasz elején milyen hóviszonyok lesznek, illetve, hogy előfordulhat-e komolyabb árvíz.

Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy legnagyobb folyónk vízgyűjtője nagyon tagolt, így nehezen képzelhető el, hogy az ott elterülő hó egyszerre olvadjon el, ráadásul komolyabb árvíz kialakulásához az olvadáson túl nagy csapadékmennyiségre is szükség lenne.

"A hóban tárolt vízkészlet folyamatosan és szakaszosan olvadt le, tehát nem okozott árhullámot tavaly sem" – mondta Siklós Gabriella.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Rekord közelében a Duna vízgyűjtőin felhalmozódott hó mennyisége
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018