eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Összetartó közösségben az egyes ember is erősebb - jelentette ki újévi köszöntőjében az államfő - a nap hírei

A jó politika a békét szolgálja – hangsúlyozta a pápa idei első úrangyala áldásában. Németországban és Japánban is gázolásos merényletben sérült meg több ember.

Összetartó közösségben az egyes ember is erősebb - jelentette ki újévi köszöntőjében az államfő. Áder János úgy fogalmazott: csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet, és mit fogadunk el, és ha így teszünk, akkor nem akadályozhatják külső erők a jókívánságok teljesülését és a fogadalmak betartását. A köztársasági elnök mostani újévi köszöntőjében is kerülte konkrétumokról beszéljen, viszont a környezetvédelemre ezúttal is felhívta a figyelmet.

A jó politika a békét szolgálja - hangsúlyozta a pápa idei első úrangyala áldásában. A katolikus egyházfő a béke világnapján hagyományosan üzenetet intéz a világ államfőihez. Ferenc pápa arról beszélt, hogy a politika nem csak azok kiváltsága, akik a hatalmat gyakorolják, hanem mindenki felelősséggel tartozik a települése életéért, a közös jóért. Az egyházfő előzőleg a Szent Péter-bazilikában bemutatott újévi miséjén az anyaság előtt tisztelgett, a világ megosztottságát ostorozta, és óvott a csak keveseknek jó lelketlen profithajszolástól.

Mostantól fél évig Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Bukarest a konvergencia mellett a versenyképesség megerősítésére, a munkahelyteremtésre, az innovációra, a digitalizációra és a fenntarthatóságra kíván összpontosítani. Emellett a biztonság, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcra, a kibervédelem fokozására, illetve a határok védelmére koncentrál.

Országszerte csaknem 3 ezer esethez kellett kivonulniuk a mentőknek. A fővárosban 830 riasztás történt. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések, és belgyógyászati rosszullétek mellett 139 részeg, vagy drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 37-en kiskorúak voltak. A fővárosban az előző évekhez viszonyítva valamivel kevesebben kerültek alkoholmérgezés miatt a detoxikálókba.

A szilveszteri tűzijátékok miatt 25 esetben keletkezett tűz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta: az év utolsó napján összesen 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották a tűzoltókat.

Budapesten mintegy 100 köbméter hulladékot takarítottak össze a szilveszteri rendezvények helyszínein, a belvárosi utcákon, tereken a Fővárosi Közterület-fenntartó dolgozói. A társaság tájékoztatása szerint Újév napján reggel 6 órakor kezdték meg a takarítást, amelyet kora délutánra fejeztek be.

Éjfél után 8 perccel Miskolcon született meg az év első kisbabája. A kislány a Vanda nevet kapta. A fővárosban is lány volt az első újszülött. Vilma 2 óra 55 perckor jött a világra a Honvédkórházban. Az ENSZ Gyermekalapjának becslése szerint mintegy 395 ezer gyermek születik világszerte újév napján.

Németországban többen megsérültek, amikor szándékosan gyalogosok közé hajtott egy autós. A rendőrség közlése szerint az 50 éves férfi több helyszínen próbált elgázolni embereket, és Bottrop belvárosában sikerült belehajtania egy csoportba. A súlyos sebesültek között szíriai és afganisztáni állampolgárok is vannak. A pszichés betegségben szenvedő gázolót őrizetbe vették.

Tokióban 9-en megsérültek, amikor gyalogosok közé hajtott egy autós a japán főváros egyik forgalmas bevásárló utcájában. A rendőrség terrorakcióként kezeli az ügyet, miután a 21 éves férfi azt mondta: szándékosan hajtott az emberek közé.

Oroszországban már 7 halálos áldozata van a magnyitogorszki házomlásnak. Egy csecsemőt élve sikerült kimenteni a romok alól, de 36 embert még keresnek a hatóságok. Az urali iparvárosban hétfőn omlott be a 10 szintes lakóháztömb egy része feltehetően gázrobbanás miatt. A szerencsétlenség idején 79-en voltak az épületrészben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×