eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

A fagyot igen, a sózást nem bírják az utcai növények

A sózás nem tesz jót, a hideg viszont nem árt a városi növényzetnek – mondta az InfoRádiónak Szerdahelyi Sára, a FŐKERT programvezetője.

A héten fejezték be a Tízezer új fát Budapestre! program őszi szakaszát – tájékoztatott Szerdahelyi Sára, hozzátéve: mindegyik elültetett növény 2-3-szor iskolázott fa, vagyis többször körbevágták a gyökerüket, így késztetve őket friss gyökérképződésre. Ennek köszönhetően – amikor majd végleges helyükre kerülnek – rengeteg hajszálgyökerük lesz, melyeken a tápanyag nagy részét szerzik.

Mivel ezek a fák már többévesek, így megéltek ilyen és ennél hidegebb időjárási körülményeket is. A programvezető szerint nem árt nekik a zord idő. Ráadásul az éjszakánként jellemző -10 fokos hidegben elpusztulhatnak a kártevők, így azoknak csökken az állománya.

A virágágyásokba ősszel – az egynyári növények helyett – kétéves árvácska és díszkáposzta került. Ezek kibírják a fagyokat, és bár ilyenkor nem virágoznak, tavasszal újra kihajtanak. Az utak sózása azonban nem tesz jót a növényeknek, a lehulló csapadékvízzel a talajba jutva ugyanis szikes közeget hoz létre a só.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×