eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Két új híd épül a Dunán

A közös államhatáron Őrhalom és Ipolyvarbó között közúti, Dunakiliti és Doborgaz között pedig kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híd létesül - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A határmetszéspontok kijelöléséről Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár írt alá kétoldalú kormányközi megállapodásokat Érsek Árpáddal, Szlovákia közlekedési és építésügyi miniszterével kedden Pozsonyban.

A tárca ismerteti: a 30 méternél hosszabb határhidak létesítéséhez a két ország korábbi megállapodása szerint nemzetközi szerződés megkötése szükséges.

  • A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, melyhez mindkét oldalon ártéri hidak csatlakoznak.
  • A Nógrád megyei Őrhalom és Ipolyvarbó között az ideiglenes fahidat váltja fel az új átkelő az Ipolyon, az oda vezető útszakaszok is megújulnak a határ mindkét oldalán.

A beruházások megvalósítását a 2014-2020-as Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program forrásai támogatják. A fejlesztések pontos költségigénye a tervek kidolgozása és a kiviteli közbeszerzés eredményes lezárása után derül ki. A határmetszési pontok rögzítése után foghatnak neki az engedélyezési tervek elkészítését.

A minisztérium felidézte: a magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok minősége a következő időszakban látványos ütemben javul.

  • Folyamatban van az M15 négysávosra bővítése, a fejlesztéssel teljes értékűvé válik a Budapest-Pozsony sztrádakapcsolat.
  • Komáromnál új Duna-híd épül, és
  • már készül az M30 hiányzó szakasza is, amellyel magas színvonalú közúti összeköttetés jön létre Miskolctól Kassa felé.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×