eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Az ombudsman figyelmeztet: legyünk jogtudatosabbak!

December 10. az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 70. évfordulója. Ennek kapcsán Székely László alapjogi ombudsman az InfoRádióban arról is beszélt, hogy Magyarországon jócskán vannak olyanok, akik tájékozottság hiányában fel sem ismerik, ha velük szemben jogsértés történt.

Az egyes államokra nézve kikényszeríthető kötelező jogokat, illetve kötelezettségeket nem állapít meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, de kulcspont a mai napig, mert erre épültek fel a későbbi egyezségokmányok, így például az Emberi Jogok Európai Egyezménye is - fogalmazott az InfoRádiónak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 70. évfordulóján szervezett konferencia kapcsán Székely László alapjogi biztos. Úgy vélte, a nyilatkozat jelentősége, hogy

az aktualitásából a mai napig nem veszített.

A dokumentum bevitte az emberi jogi gondolkodást a diplomáciába, a nemzetközi jogba, az államközi kapcsolatokba, ez "hallatlan nagy előrelépés" volt a szakember szerint. Székely László úgy látja, az emberi jogi kihívások ma sokkal összetettebbek, mint korábban, elsősorban a digitális tér megjelenésével;

1948-ban még nem gondolhatták, hogy lesz internet és virtuális tér, amelyben komoly jogsértéseket lehet elkövetni, illetve azt sem gondolhatták, hogy szükség lesz a személyes adatok védelmére.

"Az akkori, papír alapú nyilvántartás kevésbé veszélyeztette a privát szférát, mint a mai hatalmas adatbázisok, amelyeket számítógépek kezelnek és ezen adatbázisok összekapcsolhatók. Emiatt a fejlődés miatt a szabályozás mélységében kellett továbblépni.

Székely László kijelentette:

jogtudatosság szempontjából Magyarország nem áll előkelő helyen, az EU-s országokat tekintve az utolsó harmadban tartózkodunk.

Javult a helyzet ugyanakkor abban a tekintetben, hogy ha valaki jogsérelmet érez, már elkezdik keresni és meg is találják a megfelelő fórumokat. Az ombudsmani hivatalhoz például évente 9000 panasz érkezik.

"Az igazi baj akkor van, amikor egyes társadalmi rétegek már annyira kiszolgáltatottak, hogy az esetek egy részében fel sem ismerik, hogy velük szemben jogsértés történt" - mondta az alapjogi ombudsman. Hangsúlyozta, hogy az oktatás lenne a kulcs. "Az amerikai iskolásokat például már az általános iskola első osztályában megismertetik az Egyesült Államok alkotmányával, így megismerik, milyen alapvető jogok illetnek meg egy amerikai állampolgárt. Nálunk viszont

az egyetemi diplomáig is eljuthat valaki úgy, hogy soha nem látja a magyar Alaptörvényt"

- fejtette ki Székely László. Az ombudsman elmondta: több részterületen, például az online felületeken, a gyerekjogok területén - pl. zaklatás - próbálják segíteni az oktatást, amennyire a lehetőségeik megengedik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×