INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

nézőpont intézet

mráz ágoston sámuel

angela merkel

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én.

Nézőpont: Angela Merkel még egy évig maradhat

Infostart

A 12 milliós Bajorország után két héttel a 6 milliós Hessen is szavazott, és a berlini koalíció pártjait, az uniót (CDU) és a szocdemeket (SPD) itt is megbüntették, a zöldeket pedig megjutalmazták a választók - írja elemzésében a Nézőpont Intézet.

Az előrejelzések szerint minden esély megvan arra, hogy az eddigi CDU-Zöld koalíció, változatlan miniszterelnökkel hivatalban marad - áll az elemzésben, amely emlékeztet arra, hogy már 19 éve a CDU irányítja a tartományt, amihez most még öt évet hozzátehet.

Az országot, Európát és a világot azonban nem ez foglalkoztatja, hanem az, hogy meddig maradhat hivatalban Angela Merkel. A legvalószínűbb, hogy még egy évet - véli Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője, aki megállapítását az alábbi érvekre alapozza. Szerinte

1. a vasárnap este katasztrofális volt Angela Merkelnek, de jobban alakult, mint várni lehetett. A CDU gyengülése és a Zöldek erősödése csak a hesseni kormányon belüli erőviszonyokat rendezi újra, bár lehetne, előreláthatóan nem lesz új koalíció a tartományban. A relatív jó eredmény látszata fenntartható.

2. Angela Merkelnek így nem kell párton belüli rebelliótól tartania – noha sok újság támadja most – minden esélye megvan arra, hogy a CDU elnökeként idén decemberben elindul és ha gyenge eredménnyel is, de újraválasztják. Pártelnökként ugyan két évet nyerne, de ez inkább a szabadon megválasztott távozási időpont miatt fontos, nem a túlélés miatt.

3. A berlini kormánykoalíció – hagyományőrzők ezt nevezik nagykoalíciónak – bukásának másik okozója az SPD lehetne, de a kormánybuktatás a pártvezetésük távozását is jelentené, így Andrea Nahles szocdem elnök érthető módon a kritikus továbbkormányzást választotta. A 2019 végén esedékes ciklusfelezőig új impulzusokat, a vita félretételét és ehhez egy világos forgatókönyvet követelt csak a választás estéjén. Szerencséje, hogy az SPD Hessenben hatalmas vesztesége és 1946 óta legrosszabb eredménye ellenére a második legnagyobb párt maradt.

4. A vasárnap estihez hasonló, a CDU számára kritikus választás legközelebb jövő ősszel várható. 2019. szeptember 1-jén Szászország választ, ahol egyáltalán nem lehetetlen, hogy – mint a legutóbbi szövetségi választáson – az AfD megelőzi az uniót, amely meglehetősen kellemetlen lenne a keletnémet Merkelnek is - véle a Nézőpont elemzője.

5. A szövetségi kancellár addigra azonban már elérte, amit akar. A 2019-es EP-választást követően nyáron Európa jövője lesz napirenden Brüsszelben, s Merkel ott akar ülni a tárgyalóasztalnál. A jövőbeli európai pártrendszerről (Macron-párt, Európai Néppárt jövője), vezető tisztségekről (az Európai Parlament, Tanács, Bizottság és Központi Bank elnökei), a keretköltségvetésről (2021-2027), ezáltal a szuverenitás és a migráció jövőjéről is dönteni fognak.

Elemzését Mráz Ágoston Sámuel úgy összegzil, hogy ha Európa jövőjéről döntés született, jöhet a szászországi vereség vagy a szövetségi kormány félidős felülvizsgálata, és akár Angela Merkel távozhat is. Addig azonban szeretné ezt elkerülni, és a hesseni választás után ez alighanem sikerült is neki, nyert még egy évet.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018