INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

bajorország

századvég

pócza istván

választás

bajor tartományi választás

München, 2018. október 15.Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőségi ülésére érkezik Münchenben a bajor tartományi választás másnapján, 2018. október 15-én. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a legtöbb szavazatot kapta, de elveszítette többségét a tartományi választáson. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

"Visszaszorulóban vannak Németországban a hagyományos pártok"

A bajor tartományi választás után a szavazók azt tartanák a legszimpatikusabbnak, ha a Zöldekkel lépne koalícióra a választáson győztes, ám többségét elveszítő Keresztényszociális Unió - mondta az InfoRádiónak Pócza István Németország-szakértő.

A választások egyik legfontosabb tanulsága, hogy a CSU nem tud egyedül kormányozni – emelte ki a Századvég vezető kutatója az InfoRádióban. Pócza István szerint Horst Seehofer pártja az eredmény okait keresi, illetve igyekszik megtalálni azokat a szereplőket, akikkel együtt tud kormányozni a jövőben.

„A Zöldekkel, a szociáldemokratákkal, illetve a Freie Wählerrel, azaz a Szabad Választók pártjával is kijönne az a többség,

ami szükséges ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani” – fogalmazott a szakértő. Szerinte a választók a Zöldekkel való koalíciót tartanák a legszimpatikusabbnak, noha nagyon kevés közös pont van a két párt programjában: amíg a CSU alapvetően bevándorlásellenes, addig a Zöldek bevándorláspárti politikát folytatnak.

A választás legfőbb tanulsága, hogy a hagyományos nagy pártok visszaszorulóban vannak.

„Nem biztos, hogy célszerű lenne folytatni azt, amit országos szinten folytatnak, hogy a szocdemekkel kormányoznak együtt” – jegyezte meg Pócza István, hozzátéve: a két párt közötti folyamatos feszültség széteséssel fenyeget.

A kutató szerint az országos pártszövetség számára az eredmény nem rossz, hiszen az előzetes várakozások 33 százalékot mutattak, amihez képest sikerült néhány százalékpontot javítani. A következő heteket jellemző viták és elemzések az elemző szerint arról szólhatnak majd, hogy kinek van igaza – a CDU-nak vagy a CSU-nak –, és melyik a helyes út.

Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Kapcsolódó hang

Pócza István a bajor tartományi választásról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018