eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
München, 2018. október 15.Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőségi ülésére érkezik Münchenben a bajor tartományi választás másnapján, 2018. október 15-én. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a legtöbb szavazatot kapta, de elveszítette többségét a tartományi választáson. (MTI/EPA/Philipp Guelland)
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

"Visszaszorulóban vannak Németországban a hagyományos pártok"

A bajor tartományi választás után a szavazók azt tartanák a legszimpatikusabbnak, ha a Zöldekkel lépne koalícióra a választáson győztes, ám többségét elveszítő Keresztényszociális Unió - mondta az InfoRádiónak Pócza István Németország-szakértő.

A választások egyik legfontosabb tanulsága, hogy a CSU nem tud egyedül kormányozni – emelte ki a Századvég vezető kutatója az InfoRádióban. Pócza István szerint Horst Seehofer pártja az eredmény okait keresi, illetve igyekszik megtalálni azokat a szereplőket, akikkel együtt tud kormányozni a jövőben.

„A Zöldekkel, a szociáldemokratákkal, illetve a Freie Wählerrel, azaz a Szabad Választók pártjával is kijönne az a többség,

ami szükséges ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani” – fogalmazott a szakértő. Szerinte a választók a Zöldekkel való koalíciót tartanák a legszimpatikusabbnak, noha nagyon kevés közös pont van a két párt programjában: amíg a CSU alapvetően bevándorlásellenes, addig a Zöldek bevándorláspárti politikát folytatnak.

A választás legfőbb tanulsága, hogy a hagyományos nagy pártok visszaszorulóban vannak.

„Nem biztos, hogy célszerű lenne folytatni azt, amit országos szinten folytatnak, hogy a szocdemekkel kormányoznak együtt” – jegyezte meg Pócza István, hozzátéve: a két párt közötti folyamatos feszültség széteséssel fenyeget.

A kutató szerint az országos pártszövetség számára az eredmény nem rossz, hiszen az előzetes várakozások 33 százalékot mutattak, amihez képest sikerült néhány százalékpontot javítani. A következő heteket jellemző viták és elemzések az elemző szerint arról szólhatnak majd, hogy kinek van igaza – a CDU-nak vagy a CSU-nak –, és melyik a helyes út.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×