eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angela Merkel német kancellár nemzetközi állam- és kormányfői díszvacsorára érkezik az első világháborút lezáró egyezmény évfordulójának előestéjén, 2018. november 10-én a párizsi Orsay Múzeumban. Az egyezmény aláírásának századik évfordulóján tartandó másnapi megemlékezésre csaknem 60 állam- és kormányfő hivatalos.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Ian Langsdon

Prőhle Gergely: nehezen töltheti ki kancellári mandátumát Angela Merkel

Elkényelmesedtek a hagyományos német pártok, a karakteres véleményeket kiirtották a retorikából, egyebek között ez vezetett Prőhle Gergely volt berlini nagykövet szerint a Zöldek és az Alternatíva Németországnak megerősödéséhez.

Prőhle Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a jelenlegi viszonyok között szerinte nehezen töltheti ki 2021-ig tartó kancellári mandátumát Angela Merkel.

"A legnagyobb baj azzal, ami az elmúlt 3-4 évben történt, az valóban ennek a hagyományos német pártszerkezetnek a felbomlása, és ezáltal annak a sokat emlegetett stabilitásnak a megingása" - fejtegette a volt nagykövet. Ugyanakkor hangsúlyozta:

óvatosan bánna az olyan kitételekkel, hogy Németország "Európa beteg embere", miközben évek óta szufficites a költségvetése, az ipar termelékenysége nőttön nő, az exportképesség legendás, az innovatív képességei messze meghaladják az európai átlagot.

"Itt nehéz arról beszélni, hogy drámai helyzet alakult volna ki" - tette hozzá. A felelőtlenül odaengedett migránstömeg ellenére is Németországban a belbiztonság is megbízhatóan a helyén van.

Ugyanakkor az a fajta pártszerkezet, ami korábban jellemző volt és jól működött, valóban megingott, méghozzá azért, mert most

minden tartományi parlamentben és a szövetségi parlamentben is jelen van 10-12 százalékkal az Alternatíva Németországért párt.

Prőhle Gergely kitért arra is, hogy a német média előszeretettel jellemzi az AfD-t szélsőséges, fasisztoid pártként. A volt berlini nagykövet szerint erről szó sincs. A néhány szélsőséges, radikális megnyilatkozástól eltekintve Prőhle Gergely szerint az Alternative für Deutschland politikusainak többsége inkább a CDU-ból kiábrándult értelmiségi, gazdasági ember.

Prőhle Gergely arról is beszélt, hogy az AfD, illetve a Zöldek pártjának megerősödése részben a CDU, a CSU és az SPD irányváltásából adódik. A német pártrendszerre pillantva azt látni, hogy voltaképpen mindegyik egyfajta szociáldemokrata párt.

A nagy jólétben, a szociális piacgazdaságban annyira elkényelmesedtek, hogy a karakteres véleményeket mind az egyik, mind a másik irányban kiirtották a retorikából, és ez ide vezetett

- mondta a volt diplomata.

Kialakult egy krízishelyzet, egy karakteres állásfoglalásra volt szükség, ennek következtében erősödött meg az AfD, és ennek következményeként tud egyre inkább néppárttá válni a Zöldek pártja is. Utóbbi ráadásul Prőhle Gergely szerint jól alkalmazkodik a korszellemhez, pontosan tudja, milyen személyiségekre van szükség ahhoz, hogy az új médiumokon keresztül meg lehessen szólítani a választóközönséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×