INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

prőhle gergely

zöldek

alternatíva németországnak

Angela Merkel német kancellár nemzetközi állam- és kormányfői díszvacsorára érkezik az első világháborút lezáró egyezmény évfordulójának előestéjén, 2018. november 10-én a párizsi Orsay Múzeumban. Az egyezmény aláírásának századik évfordulóján tartandó másnapi megemlékezésre csaknem 60 állam- és kormányfő hivatalos.

Prőhle Gergely: nehezen töltheti ki kancellári mandátumát Angela Merkel

Elkényelmesedtek a hagyományos német pártok, a karakteres véleményeket kiirtották a retorikából, egyebek között ez vezetett Prőhle Gergely volt berlini nagykövet szerint a Zöldek és az Alternatíva Németországnak megerősödéséhez.

Prőhle Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a jelenlegi viszonyok között szerinte nehezen töltheti ki 2021-ig tartó kancellári mandátumát Angela Merkel.

"A legnagyobb baj azzal, ami az elmúlt 3-4 évben történt, az valóban ennek a hagyományos német pártszerkezetnek a felbomlása, és ezáltal annak a sokat emlegetett stabilitásnak a megingása" - fejtegette a volt nagykövet. Ugyanakkor hangsúlyozta:

óvatosan bánna az olyan kitételekkel, hogy Németország "Európa beteg embere", miközben évek óta szufficites a költségvetése, az ipar termelékenysége nőttön nő, az exportképesség legendás, az innovatív képességei messze meghaladják az európai átlagot.

"Itt nehéz arról beszélni, hogy drámai helyzet alakult volna ki" - tette hozzá. A felelőtlenül odaengedett migránstömeg ellenére is Németországban a belbiztonság is megbízhatóan a helyén van.

Ugyanakkor az a fajta pártszerkezet, ami korábban jellemző volt és jól működött, valóban megingott, méghozzá azért, mert most

minden tartományi parlamentben és a szövetségi parlamentben is jelen van 10-12 százalékkal az Alternatíva Németországért párt.

Prőhle Gergely kitért arra is, hogy a német média előszeretettel jellemzi az AfD-t szélsőséges, fasisztoid pártként. A volt berlini nagykövet szerint erről szó sincs. A néhány szélsőséges, radikális megnyilatkozástól eltekintve Prőhle Gergely szerint az Alternative für Deutschland politikusainak többsége inkább a CDU-ból kiábrándult értelmiségi, gazdasági ember.

Prőhle Gergely arról is beszélt, hogy az AfD, illetve a Zöldek pártjának megerősödése részben a CDU, a CSU és az SPD irányváltásából adódik. A német pártrendszerre pillantva azt látni, hogy voltaképpen mindegyik egyfajta szociáldemokrata párt.

A nagy jólétben, a szociális piacgazdaságban annyira elkényelmesedtek, hogy a karakteres véleményeket mind az egyik, mind a másik irányban kiirtották a retorikából, és ez ide vezetett

- mondta a volt diplomata.

Kialakult egy krízishelyzet, egy karakteres állásfoglalásra volt szükség, ennek következtében erősödött meg az AfD, és ennek következményeként tud egyre inkább néppárttá válni a Zöldek pártja is. Utóbbi ráadásul Prőhle Gergely szerint jól alkalmazkodik a korszellemhez, pontosan tudja, milyen személyiségekre van szükség ahhoz, hogy az új médiumokon keresztül meg lehessen szólítani a választóközönséget.

Nyitókép: MTI/EPA Pool/Ian Langsdon

Kapcsolódó hang

Prőhle Gergely a német pártszerkezetről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018