INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

angela merkel

bajorország

nógrádi györgy

aréna

bajor tartományi választás

Kiel, 2018. október 6.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (k) beszédet mond a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) rendezvényén Kielben 2018. október 6-án. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Nógrádi György: Merkel körül fogy a levegő

Infostart / InfoRádió

Nógrádi György a bajor tartományi választások eredményét és lehetséges hatásait értékelve egyebek között arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy egyfajta bizalmi szavazás vár Angela Merkelre, és törés jelent meg a német konzervatív pártok között.

Angela Merkel német kancellár pozícióját meggyengítette, hogy a tavalyi választásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hagyományos stratégiai szövetsége és a szociáldemokrata párt vereséget szenvedett, majd nem jött létre az úgynevezett Jamaica-koalíció – mondta a szakértő. „Egy lehetőség maradt: a nagykoalíció” – tette hozzá.

„A jelenlegi helyzetben Merkel körül fogy a levegő, tizenhárom éve kancellár”

– fogalmazott Nógrádi György, hozzátéve: leváltották a bizalmi emberét a frakció éléről; a Junge Union pedig bejelentette, hogy három ciklusban maximalizálná a kancellári mandátumot. A CDU ifjúsági szervezete lemondásra szólította fel Angela Merkelt, aki azonban erre nem hajlandó – emelte ki a biztonságpolitikai szekértől.

Decemberben három ember indul a pártkongresszuson Angela Merkel ellen, mindhárom ismeretlen, és Nógrádi György szerint ez egyfajta bizalmi szavazás lesz a kancellár számára. A szakértő úgy látja, hogy Merkel eltávolította a rá veszélyes személyeket, akiket vérig is sértett akcióival.

Nógrádi György emlékeztetett arra, hogy három hónappal ezelőttig Angela Merkel azt mondta: ez lesz az utolsó kancellári ciklusa, ám amikor azt érezte, hogy megerősödött, ismét a folytatásról beszélt. Hiába fogy körülötte a levegő, ha még mindig a CDU elnöke és Németország kancellárja – tette hozzá a szakértő.

Választások után

Három kulcskérdése volt a bajorországi választásoknak, amelyekre Nógrádi György szerint nem készült fel a CSU. Rendkívül drágák a lakások Bajorországban, a bérleti díjak is olyan magasak, hogy a fiataloknak szinte lehetetlen kifizetniük. A környezet problémáira sem készültek fel, illetve az egészségügy is nagyon rossz állapotban van, rengetegen hiányoznak a betegellátásból.

Bajorországnak jelenleg nincs olyan meghatározó politikusa, mint régen volt

– tette hozzá a szakértő. Példaként Edmund Stoiber egykori miniszterelnököt említette, aki 81 százalékos népszerűséggel vezette Bajorországot. Nógrádi György szerint Horst Seehofer 69 éves korára megöregedett, a jelenlegi bajor kormányfő, Marcus Söder pedig kemény politikus, a német sajtó azt írta róla, ha valaki kezet fog vele, számolja meg, megvan-e még az öt ujja.

Nógrádi György a bajor tartományi gyűlés választások utáni összetételéről is beszélt az Arénában. A CSU a mandátumok csaknem 50 százalékát szerezte meg, bár a legtöbben arra számítottak, hogy a koalíciós partner a Zöldek pártja lesz, de a formáció a szakértő szerint a 17,5 százalékos eredményével „túlnyerte”, irányíthatatlanná nőtte ki magát.

A leginkább együttműködésre esélyes párt a 10 százalékos Szabad Választók lettek - véli Nógrádi György.

Hozzátette, a szavazatok alapján a német nagyvárosokban vereséget szenvedtek a szociáldemokraták, amire eddig nem volt példa. A CSU most bűnbakkeresésbe kezdett, és a bűnbakot Seehoferben akarja megtalálni. A szakértő megjegyezte, Németországnak eddig még soha nem volt Bajorországból származó kancellárja.

Nyitókép: (MTI/EPA/Focke Strangmann

Kapcsolódó hang

Nógrádi György: Merkel körül fogy a levegő
 
Nógrádi György a bajor választásokról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018