eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kiel, 2018. október 6.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (k) beszédet mond a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) rendezvényén Kielben 2018. október 6-án. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Nyitókép: (MTI/EPA/Focke Strangmann

Nógrádi György: Merkel körül fogy a levegő

Nógrádi György a bajor tartományi választások eredményét és lehetséges hatásait értékelve egyebek között arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy egyfajta bizalmi szavazás vár Angela Merkelre, és törés jelent meg a német konzervatív pártok között.

Angela Merkel német kancellár pozícióját meggyengítette, hogy a tavalyi választásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hagyományos stratégiai szövetsége és a szociáldemokrata párt vereséget szenvedett, majd nem jött létre az úgynevezett Jamaica-koalíció – mondta a szakértő. „Egy lehetőség maradt: a nagykoalíció” – tette hozzá.

„A jelenlegi helyzetben Merkel körül fogy a levegő, tizenhárom éve kancellár”

– fogalmazott Nógrádi György, hozzátéve: leváltották a bizalmi emberét a frakció éléről; a Junge Union pedig bejelentette, hogy három ciklusban maximalizálná a kancellári mandátumot. A CDU ifjúsági szervezete lemondásra szólította fel Angela Merkelt, aki azonban erre nem hajlandó – emelte ki a biztonságpolitikai szekértől.

Decemberben három ember indul a pártkongresszuson Angela Merkel ellen, mindhárom ismeretlen, és Nógrádi György szerint ez egyfajta bizalmi szavazás lesz a kancellár számára. A szakértő úgy látja, hogy Merkel eltávolította a rá veszélyes személyeket, akiket vérig is sértett akcióival.

Nógrádi György emlékeztetett arra, hogy három hónappal ezelőttig Angela Merkel azt mondta: ez lesz az utolsó kancellári ciklusa, ám amikor azt érezte, hogy megerősödött, ismét a folytatásról beszélt. Hiába fogy körülötte a levegő, ha még mindig a CDU elnöke és Németország kancellárja – tette hozzá a szakértő.

Választások után

Három kulcskérdése volt a bajorországi választásoknak, amelyekre Nógrádi György szerint nem készült fel a CSU. Rendkívül drágák a lakások Bajorországban, a bérleti díjak is olyan magasak, hogy a fiataloknak szinte lehetetlen kifizetniük. A környezet problémáira sem készültek fel, illetve az egészségügy is nagyon rossz állapotban van, rengetegen hiányoznak a betegellátásból.

Bajorországnak jelenleg nincs olyan meghatározó politikusa, mint régen volt

– tette hozzá a szakértő. Példaként Edmund Stoiber egykori miniszterelnököt említette, aki 81 százalékos népszerűséggel vezette Bajorországot. Nógrádi György szerint Horst Seehofer 69 éves korára megöregedett, a jelenlegi bajor kormányfő, Marcus Söder pedig kemény politikus, a német sajtó azt írta róla, ha valaki kezet fog vele, számolja meg, megvan-e még az öt ujja.

Nógrádi György a bajor tartományi gyűlés választások utáni összetételéről is beszélt az Arénában. A CSU a mandátumok csaknem 50 százalékát szerezte meg, bár a legtöbben arra számítottak, hogy a koalíciós partner a Zöldek pártja lesz, de a formáció a szakértő szerint a 17,5 százalékos eredményével „túlnyerte”, irányíthatatlanná nőtte ki magát.

A leginkább együttműködésre esélyes párt a 10 százalékos Szabad Választók lettek - véli Nógrádi György.

Hozzátette, a szavazatok alapján a német nagyvárosokban vereséget szenvedtek a szociáldemokraták, amire eddig nem volt példa. A CSU most bűnbakkeresésbe kezdett, és a bűnbakot Seehoferben akarja megtalálni. A szakértő megjegyezte, Németországnak eddig még soha nem volt Bajorországból származó kancellárja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×