INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

légiforgalmi irányítás

hungarocontrol

repülés

légi közlekedés

Rekordok a magyar légtérben

Infostart

Egymás után dőltek meg a rekordok 2018-ban Magyarország légterében - közölte a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl.

A teljes magyar légtérben több mint 11 százalékkal növekedett a HungaroControl által kezelt forgalom az év első 9 hónapjában, de kiemelkedő eredményt ért el a Koszovó feletti magas légtér is, amelyet 2014 óta a magyar légiforgalmi irányítók ellenőriznek. Itt is 20 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható, ami azt jelenti, hogy szeptember végéig több mint 90 ezer (91 119) gép átrepülését irányították Budapestről a HungaroControl munkatársai.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre érkező és induló járatok száma folyamatosan emelkedik. Júliusban 11 093 repülőgép fel és leszállításában működtek közre a HungaroControl irányítói.

2012 óta az idén először a forgalom már nem csak a nyári hónapokban, hanem szeptemberben is átlépte a tízezres határt.

Jelentős növekedés tapasztalható az úgynevezett kisgépes forgalomban is, itt közel egyharmadával emelkedett a forgalom az előző évhez képest.

Európa felett csaknem 10 millió járat közlekedik évente, melyek biztonságos kezelése hatalmas felelősséget ró a légiforgalmi irányítókra.

Az adatok szerint a légiforgalom csaknem tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben. Míg a ’70-es években 100 000 gép körüli forgalmat mértek évente, addig 2017-ben 822 170 légijármű fordult meg a magyar légtérben, 2018-ban pedig elképzelhető, hogy átlépjük az 1 milliós határt is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018