eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pexels

Jó esély van az újabb El Ninóra

A Meteorológiai Világszervezet szerint év végére újra kialakulhat az El Nino-jelenség, amely az európai időjárásra nem lesz közvetlen hatással, de a globális klímaváltozást, a légkör melegedését tovább gerjeszti.

Az El Nino-jelenség lényege, hogy magas tengerfelszín-hőmérséklet tűnik fel a Csendes-óceán medencéinek trópusi területein, és ez tartósan fenn is marad – magyarázta az InfoRádiónak Lakatos Mónika. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója hozzátette: ez a légkörre is hatással van, az általános cirkulációban is láthatjuk a nyomát.

Kirívó események ritkán történnek, 1950 óta csupán 1972-ben, 1982-ben és 1997-ben, valamint 2015-2016-ban emelkedett meg a jelenség hatására 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben a légkör hőmérséklete. A nagyon erős El Nino-hatásnak köszönhetően globálisan 2016 volt a legmelegebb év.

A meleg felszíni vizek keletre tartó mozgása az óceán nyugati területein magasabb légnyomást és kevesebb csapadékot, keleten pedig alacsonyabb és kevesebb csapadékot eredményez.

Míg az Egyesült Államok déli részén csapadékos időjárást hoz az El Nino, addig a Karib-térségben, a Fülöp-szigeteken, Brazíliában, Indonézia egyes részein viszont szárazságot lehet tapasztalni, Ausztráliát és Dél-Afrikát aszály veszélyezteti, Indonéziát erdőtűzek jellemzik.

A jelenség „testvére”, a La Nina a Csendes-óceán keleti medencéjének trópusi területein hidegebb tengerfelszínt hoz, ahol az El Nino szárazságot hoz, előbbi özönvízszerű esőzéseket.

A Meteorológiai Világszervezet közleménye szerint az év La Nina-eseménnyel kezdődött, majd áprilisra semleges állapotba jutott, és 70 százalék az esélye, hogy egy nem túl erős El Nino-jelenség fejlődik év végére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×