eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Nagyon meglepődhet, aki reflexből tankol

Változnak az üzemanyagok eddig jól ismert jelölései a benzinkutakon.

A tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban - írja a Vezess.hu. Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma.

A cikk szerint vélhetően a színtévesztőkre, színvakokra gondoltak ezzel a változtatással a szabályalkotók, mert az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék lesznek a kutaknál.

Ezek az új kötelező jelölések, de ezek mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai.
Ezek az új kötelező jelölések, de ezek mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai.

Az új jelzéseket a benzinkutak mellett az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, illetve az autószalonokban is feltüntetik.

A benzinhez használt címkék a következők lesznek:

  1. E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol),
  2. E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol),
  3. E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek).
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×