INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

jobbik

volner jános

kizárás

politika

belföld

Budapest, 2018. június 27. Volner János, a Jobbik vezérszónoka felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kizárták Volner Jánost a Jobbik frakciójából, kilépők is vannak

Infostart / MTI

Kizárta Volner Jánost tagjai közül a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja péntek délutántól késő estig tartó rendkívüli ülésén, Apáti István és Fülöp Erik pedig jelezte kilépését.

Volner János ellen - az elmúlt három hónapban kifejtett, részletezni nem kívánt tevékenysége miatt - etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökség. A politikus péntek reggel megjelent - a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett - levele "csak az utolsó csepp volt a pohárban" - mondta Jakab Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és szóvivője jelentette be a tanácskozást követő budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette, a levélben csúsztatások, valótlanságok nagy számban szerepelnek.

Apáti István és Fülöp Erik képviselő "Volner János kizárásához kötötte távozását", mindhármuknak szombat délig adtak időt arra, hogy visszaadják képviselői mandátumukat.

Jakab szerint a kizárást 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman pedig érvénytelen szavazatot adtak le.

Jakab Péter: ami a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti

A kizárásról döntő rendkívüli frakcióülés összehívásának okaként Volner Jánosnak a "Jobbik-középvezetőknek elküldött és Fidesz-médiumoknál landolt" pénteki levelét említette a szóvivő, kijelentve, az írást "nagyon nehéz volt másképp értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat, és ami persze a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti".

Jakab Péter az általa említett csúsztatások, hazugságok közé sorolta, hogy a Jobbik összefogásra készülne baloldali, balliberális pártokkal, hozzátéve, a pártelnökség tagjaként Volner Jánosnak tudnia kell, hogy a Jobbik elutasít mindennemű összefogást, együttműködést az MSZP-vel, a DK-val, a Momentummal.

Jakab Péter megjegyezte: nem szerepel a tervek között az LMP-vel való országos szintű együttműködés, amelyet korábban éppen szorgalmazott Volner János, és "nagyon nehezen tolerálhatónak" nevezte a most kizárt politikus azon kijelentését, hogy a Jobbik közössége "hitehagyott" volna.

Volner kijelentését a szóvivő azzal cáfolta, hogy a múlt hétvégi kongresszus küldöttei egyhangúlag, lelkesen fogadták a nemzeti ellenállás kiáltványát, amely "rögzíti, hogy a Jobbik soha, semmilyen körülmények között nem fog kiegyezni az Orbán-rendszerrel", és nem hajtanak fejet a rezsim előtt.

Úgy tűnik, vannak olyan erők, amelyeknek ez a döntés nem szimpatikus. Nekünk viszont ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy semmilyen szinten nincs kiegyezés az Orbán-rezsimmel - jelentette ki Jakab Péter. A Figyelő pénteken tette közzé honlapján Volner Jánosnak a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett levelét, amelyben bejelenti, hogy a párt elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte.

Volner János: ennek a folyamatnak nincs köze a néppártosodáshoz

A Jobbik alelnöke ebben arra hivatkozott, hogy a jelenlegi testületnek "senki nem adott felhatalmazást a liberális-balközép pártokkal történő összeborulásra", és a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általa által is támogatott néppártosodáshoz, ahogyan a hétvégi kongresszuson elfogadott kiáltványhoz sem.

Volner János úgy értékelte, a Jobbik katasztrofális állapotban van: a tagság jelentős része kilépett, polgármestereinek fele, sok önkormányzati képviselője távozott, "elüldözték" a párt legnépszerűbb női politikusát, Dúró Dórát és "rengeteg értékes embert".

"Eközben a Jobbikon belül gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi". Volner szerint őt például többen is folyamatosan, a legaljasabb eszközökkel "nyírják", amiért nem hajlandó elfogadni a nemzeti politizálás feladását és ellenzi a baloldallal összeborulást.

"Bocsánat, de én nem kurvának álltam! A Nemzet ügyeiben nincs és nem is lehet alku!" - fogalmaz a Figyelő által idézett levélben a politikus, aki szerint a parlamenti frakció hitehagyott, csakúgy, mint a párt vezetői, hiszen Vona Gábor és Gyöngyösi Márton is arról beszélt egy-egy interjúban, hogy teljesen reménytelennek látja a Fidesz leváltását.

A nap folyamán Volner János arról beszélt az M1 aktuális csatornának: átvenné a Jobbik vezetését, megerősítve, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte, mert ellenzi, hogy pártja vezetése "fúziót" hozzon létre a Jobbik és az LMP között.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018