eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő (k) szavaz a nevét viselő Sargentini-jelentésről az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

A Sargentini-jelentés elleni lépésekről tárgyal az Országgyűlés

A kormány a hónap közepéig benyújtja az európai bírósághoz a keresetét - erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Ma kezdi tárgyalni a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatot az Országgyűlés. Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este beszélt arról, hogy a kormány a hónap közepéig benyújtja az európai bírósághoz keresetét, amelyben a Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló európai parlamenti állásfoglalás megsemmisítést fogja kérni.

Ha a bíróság befogadja a magyar keresetet, akkor

Trócsányi László szerint egy-másfél évig tarthat az eljárás, ennek azonban nincs halasztó hatálya a hetes cikk szerinti eljárás ügyében.

Az igazságügyi tárca vezetője megerősítette, hogy a magyar álláspont szerint Sargentini-jelentés elfogadásakor a tartózkodásokat is bele kellett volna számítani az össz-szavazatba, akkor pedig nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséget többség.

Trócsányi László hozzátette,

a minisztérium ilyenkor a kormány ügyvédjeként jár el, meg kell állapítania, hogy az adott helyzetben mit mond a jog és erre milyen megoldások vannak. A politikai szempontok nem számítanak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatot október közepén fogadhatja el az Országgyűlés, amely határozatban szólítaná fel a kormányt, hogy utasítsa vissza a Magyarország elleni vádakat, és jogi úton is lépjen fel a jelentéssel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×