eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő (k) szavaz a nevét viselő Sargentini-jelentésről az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Csalást, szégyenpadot emlegetnek a strasbourgi szavazást értékelő pártok

A kormánypártok szerint a jele ntés és annak elfogadása Magyarországot sújtja, az ellenzék szerint viszont a kormányról mondtak véleményt az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországot elmarasztaló jelentést 448 igen szavazattal fogadták el, 197 nem ellenében. 48-an tartózkodtak, de a tartózkodás nem számított szavazatnak.

Színtiszta koncepciós eljárás - mondta a szavazás után Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint csalás történt, ezért a kormány vizsgálja a jogorvoslati lehetőségeket. A sajtótájékoztatóról szóló összefoglalónkat itt olvashatják.

Szájer József: jogilag érvénytelen

Fideszes EP-képviselők a szerdai ülés után Strasbourgban közölték: jogi értelemben érvénytelen a magyar jogállamisági helyzetét bíráló különjelentés elfogadása, ugyanis csak a szavazási szabályok megsértésével sikerült elérni a kétharmados többséget. Szájer József bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszújaként értékelte a döntést, szerinte Magyarországot azért ítélik el, mert tudják, hogy soha nem fogja elfogadni a migránsbarát politikát".

A dokumentumot Szájer József "hazugságokon alapuló, koncepciós vádiratnak" nevezte, amely tele van tárgyi tévedésekkel és kiforgatja a tényeket. Szijjártó Péterhez hasonlóan elmondta, hogy a vizsgált ügyek túlnyomó része nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, és a 69 megállapításból 13-at már rendeztek, számos másik ügyében pedig még zajlik a kötelezettségszegési eljárás.

KDNP: Európa nagy veszélyben van

Az Európai Unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról - értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. A kormánypárti politikus szerint olyan szervezet mondott ítéletet, amelyik képtelen megőrizni a kontinens kultúráját, megvédeni a határait és növelni versenyképességét. Azt a tagállamot ítélték el, amelyik képes minderre - mutatott rá a KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: az is tény, hogy a 2/3-os eredményt csak a tartózkodások kizárásával érték el.

Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta, hogy Európa ma nagy veszélyben van, mert parlamenti képviselői tévednek Európa gyökerei és pozíciója tekintetében. Kijelentette: az igazi Európa a kereszténység jegyét viseli magán, az igazi Európa védjegye a nemzetállam.

Jobbik: Orbán Viktor veszített

A párt közleménye szerint "Orbán Viktor veszített, ez a mai európai parlamenti szavazás óta tényként jelenthető ki. A döntés súlyát még tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor közvetlen barátai és szövetségesei közül is többen támogatták a javaslatot. A Fidesz a hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt feláldozta Magyarországot".

A Jobbik úgy véli, hogy a Sargentini-jelentés - a hibáival együtt - nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és a demokráciáról. Orbán Viktornak és a Fidesz politikusainak a bűnbakkeresés, a hazudozás és a hazaárulózás helyett önmérsékletet, önkritikát és alázatot kellene gyakorolniuk ahhoz, hogy korrigálni lehessen ezt a példátlan büntetést.

Ujhelyi István: egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik

Az MSZP európai parlamenti képviselője közleményében azt írta, hogy történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament masszív többsége: az EP történetében először indították el a jogállamiság súlyos sérülése miatt egy tagállam kormányával szemben a 7-es cikkelyes eljárást.

"Egy normális országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból,

de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet." - áll Ujhelyi István közleményében.

Jávor Benedek: Európa nem fogadja el a kettős mércét

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán posztolt arról, hogy Európa nem fogadja el a kettős mércét, és nem engedi, hogy egyes tagállamok kormányai megtagadják polgáraiktól azokat az európai alapszerződésekben foglalt szabadságjogokat, amelyeket más tagállamok polgárai élveznek. "Minden európai polgár, köztük mi magyarok is ugyanazokat az alapvető jogokat élveznünk, ebben nincs mérlegelési lehetősége egyetlen kormánynak sem" - írta az ellenzéki politikus.

Niedermüller Péter: sem győzelem, sem vereség

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint az Európai Parlament nagyon fontos döntést hozott, amely világos jelzése annak, hogy a jelentős többség, beleértve a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselőket is, elutasítja az Orbán-kormány politikáját.

A politikus sem győzelemnek, sem vereségnek nem tartja a szavazás eredményét. Szerinte az inkább a magyaroknak szóló biztatás, amely azt üzeni, hogy lehet ellenállni és változtatni a politikán. "Természetesen nem tartom jónak, hogy a magyar kormány politikája miatt ilyen döntés született az Európai Parlamentben, ugyanakkor nagyon fontos jelzés abban a tekintetben, hogy másfajta politikát kell követnie az Orbán-kormánynak" - fogalmazott a DK képviselője.

Morvai Krisztina: nincs meg a kétharmad, elbukott a jelentés

A Jobbik színeiben EP-képviselővé lett, de a párttal azóta már szakított, így független képviselő azzal érvelt, hogy mást jelent a tartózkodás és mást jelent, ha valaki nem szavaz. A jelentés szerinte nem kapta meg a kétharmadot, vagyis csalás a szavazás eredménye.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×