eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A Jósa András Oktatókórház területén létesített, újonnan átadott óvoda tornaszobája Nyíregyházán 2018. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Tanítják a tanároknak, hogy milyen a testnevelésóra tornaterem nélkül

Már az egyetem befejezése előtt szembesülnek azzal a testnevelő tanárnak készülők, hogy több iskolában nincsen tornaterem, ezért az órákat a folyosókon vagy osztálytermekben kell tartaniuk. A kormány tanuszoda- és tornaterem fejlesztéssel javítana a helyzeten.

2012 óta jogszabály írja elő a teljes körű intézményi egészségfejlesztést – emlékeztetett Somhegyi Annamária, a programért felelős nemzeti koordinátor a Magyar Időkben.

Ennek része egyebek mellett a mindennapos testnevelés, de sok iskolában nincsen tornaterem, ezért az órákat a tantermekben, vagy a folyosón tartják. A helyzettel már gyakorlatukon találkoznak a testnevelő tanárnak készülők – mondta az InfoRádiónak Csordás-Makszin Ágnes, a Testnevelési Egyetem tanársegédje.

„Sokszor kivisznek zsámolyokat, gumiszőnyegeket vagy más eszközöket a folyosóra. Az iskolában a gyakorlat alatt szembesülnek ezzel, és próbálhatják ki magukat is, hogy milyen a folyosón fegyelmezni és megtanítani a tananyagot” - fejtette ki.

Az intézmény Tanárképző Intézetének munkatársa szerint

ilyen körülmények között is biztonságosan meg lehet tartani a testnevelésórát.

Csordás-Makszin Ágnes szerint figyelembe kell venni a körülményeket és lehetőségeket. Vannak tágas folyosók, ahová az eszközöket is ki lehet pakolni, és bár valóban nem olyan, mintha egy tornateremben lenne az óra, de így is meg lehet oldani biztonságosan. Hozzátette: a testnevelők ilyenkor képességfejlesztést, például lépcsőzést szoktak beilleszteni a programba

A kormány a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Programmal biztosítaná a megfelelő feltételeket, ezen belül valósul meg a tanuszoda- és tornaterem fejlesztés. A program 2015-ös és 2017-es ütemében is építenek tornatermeket – számolt be korábban Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy az országban hány iskolában nincsen tornaterem, az InfoRádió az Emberi Erőforrások Minisztériumától még nem kapott választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×