eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lakhatás, rezsi, élelmiszer - erre megy el a pénzünk

2016-ban egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 19,2 százalékát a lakhatás emésztette fel.

A Világgazdaság azt írja, hogy elsősorban a főváros és a megyeszékhelyek vonzáskörzetében lévő falvakban lehet élénkítő hatása a családi otthonteremtési kedvezmény ötezer lakosnál kisebb településeket érintő tervezett megemelésének. A lapnak nyilatkozó ingatlanpiaci és banki szakértők szerint ugyanakkor a kormány múlt héten bejelentett intézkedése - amelynek részletei még nem ismertek - nem biztos, hogy eléri a kívánt célt, mivel az ekkora méretű települések legnagyobb része általában nem elég vonzó a letelepedéshez az infrastruktúra, a közszolgáltatás és a munkahelyek hiánya miatt.

Portfolio.hu egyeben között arról számol be, hogy az Egyesült Államok és Kína újrakezdenék a tárgyalásokat annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy komolyabb kereskedelmi háború. A lap szerint a kereskedelmi vámok kérdéséről az amerikai pénzügyminiszter már négyszemközt tárgyalt is a kínai alelnökkel.

A Pénzcentrum szerint a magyarországi háztartások kiadásainak felét a lakhatás, a rezsi, az élelmiszer valamint a közlekedés teszi ki. A lap idézi az Eurostat összeállítását, amiből kiderül, hogy 2016-ban egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 19,2 százalékát a lakhatás emésztette fel. Valamint szintén jelentős tétel a közlekedés: ez a kiadások 12,4 százalékát jelenti.

A Világgazdaság azt írja, hogy a sertéspestis ellenére nőtt a sertések száma hazánkban. A lap azt írja, hogy megközelítette a 15 százalékot a magyar szarvasmarha-állomány bővülése az elmúlt öt évben, idén júniusban már 880 ezret tartottak a gazdálkodók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×