eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György

Az infrastruktúrával nyerte meg a BMW-t Debrecen - a nap hírei

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint egy ideig még biztosan szükség lesz a papír-alapú választási eljárásra. A kerékpárosok védelmét szolgáló kampány indul.

A kiváló infrastruktúrával és magyarországi beszállítói háttérrel indokolta a BMW Magyarország kommunikációs vezetője, hogy a társaság Debrecent választotta az új gyár helyszínéül. Salgó András az InfoRádiónak azt mondta, hogy a gyártó a magyarországi beruházással az egész európai piac mellett megerősítette elköteleződését. A gyárépítés 2019 második felében kezdődik.

Megkezdte a felkészülést a 2019 május 26-án esedékes európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Iroda. A szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: bár az önkormányzati választás csak jövő ősszel lesz, de erre a voksolásra is megkezdi a felkészülést a választási iroda. Pálffy Ilona elégedett az új választási törvénnyel, mert a jogalkotók beépítették javaslataikat a módosításba. Hangsúlyozta: a bizalomhiány miatt egy ideig még biztosan szükség lesz a papír-alapú választási eljárásra.

Távozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, a társaság megváltozott feladat- és hatásköre miatt. Szivek Norbert szaktudására a nemzeti vagyon kezelésének stratégiai kérdéseiben tanácsadóként számít a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója utódjának kinevezéséről hamarosan döntés születik - közölte a tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Legkésőbb augusztus 6-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett felsőoktatási képzésekre. A ponthatárokat várhatóan augusztus 24-én hirdetik ki. A meghirdetett képzések többsége önköltséges formában indul. A jelentkezést legkésőbb hétfő éjfélig hitelesíteni is kell az Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapon.

A kerékpárosok védelmét szolgáló kampány indul Másfél méter címmel. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos közölte: a program célja felhívni az autósok figyelmét arra, hogy a kerékpárosok előzésekor a biztonságos oldaltávolság lakott területen belül egy, azon kívül másfél méter. Révész Máriusz abban bízik, hogy a kampányt 2019-ben a KRESZ módosítása is követi majd.

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis Romániában, már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak. A legtöbb esetben háztáji sertéseket fertőzött meg a kórokozó. Nyolc megye érintett, a betegség az ország észak-nyugati és nyugati részét, valamint a dél-keleti részét sújtotta leginkább. A román-magyar határ közelében Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel, a dél-keleti részen viszont ennél jóval több van. Románia déli szomszédja, Bulgária bejelentette, hogy kerítést épít a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezze a járvány terjedését.

Újabb ebolajárvány tört ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egy héttel azután, hogy bejelentették az előző járvány végét. Most egy keleti tartományban regisztráltak vérzéses eseteket. A helyi egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések nem állnak kapcsolatban az áprilisban kitört járvánnyal. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója bejelentette, hogy megkezdték a szükséges orvosi eszközök illetve a WHO alkalmazottainak telepítését a járvány sújtotta térségbe.

Négy tudós kapta megosztva a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet. Caucher Birkar iráni kurd menekült a Cambridge-i Egyetem professzora az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért érdemelte ki az elismerést. Alessio Figalli a Zürichi Műszaki Egyetem tanára, a variációszámítás és a parciális differenciál-egyenletek szakértője. A 30 éves Peter Scholze kutatása a számelmélet és a geometria közötti metszéspontra irányul. Az indiai születésű ausztrál Akshay Venkatesh pedig a Princeton és a Stanford Egyetemeken a számelmélet és a reprezentációs elmélet kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×