eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Turbéky Eszter

Pörög a taxióra

A budapesti taxisok érzik a tarifaemelés pozitív hatását, s azok a korábbi félelmek is alaptalannak bizonyultak, hogy a magasabb fuvardíjak miatt csökkenhet a forgalom.

Nem borult meg a fővárosi taxis piac a júliusi tarifaemelés hatására, az utazóközönség elfogadta, hogy 10-12 százalékkal nőttek a díjak a hónap elején (az alapdíj 450 forintról 700 forintra, a viteldíj 280 forinrtól 300 forint/kilométerre, a várakozási díj 70-ről 75 forintra emelkedett . Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az mfor-nak elmondta, hogy az első tapasztalatok szerint nem változtak érdemben az utazási szokások, de az egyes taxitársaságoknál eltérő hatással volt a bevételekre a tarifák emelése.

Metál Zoltán tud olyan cégről, ahol 4-5 százalékkal apadtak a bevételek az elmúlt hetekben, de olyanról is, ahol közel 20 százalékkal nőttek.

A forgalom megtartásában valószínűleg a turizmus bővülése is segített. Jelenleg mintegy 5600 taxis szolgálja ki az utasokat.

A tarifák emelése mellett kiadásaik is keletkeztek a személyfuvarozóknak júliusban. Az autók ajtóit újra kellett matricázni, amiért 5-6 ezer forintot kértek el a fóliázással foglalkozó cégek. (Az autó belső terében, például a műszerfalon elhelyezett matricákat ingyenesen biztosította a Budapesti Közút.) Ennél komolyabb tételt jelentene, ha a taxisoknak a nyugta mellett mérési bizonylatot - rajta egyebek mellett az utazás kezdő és végső időpontjával - is adniuk kellene az utasnak a fuvar végeztével. Ezzel a papírral lehetne reklamálni - érvényesíteni a fogyasztói jogokat -, ha az utas valamiért nem elégedett a szolgáltatással. Erről egy kormányrendelet készül, a tervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésen van.

A Világgazdaság információi szerint az egyik fővárosi taxivállalat bejelentette, hogy 10 százalékkal megemeli a hozzá tartozó taxisok tagsági díját, vagyis a mintegy 1500 taxisának havonta 10 százalékkal többet kell fizetnie a fuvarszervezésért.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×