eur:
394.16
usd:
371.47
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

Nagy változás vár a felvételizőkre

Mintegy 108 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe - mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1-en. Megváltozott a felsőoktatási felvételi eljárásban hozott besorolási döntéssel szembeni jogorvoslat módja: a fellebbezés beadása helyett kizárólag közigazgatási per indítható.

Az elnökhelyettes emlékeztetett, szerdán hirdetik ki a ponthatárokat az egyes intézményekben. Az adatokat a www.felvi.hu honlapon teszik majd közzé.

Elmondta, a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, de nagy az érdeklődés az informatikai, az ápolói és a pedagógusképzés iránt is.

Fontos változás

Az Oktatási Hivatal az eljárást lezáró, ún. besorolási döntésben állapítja meg, hogy a jelentkező a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül melyiken érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. A felvételizők a besorolási döntés ellen – ha úgy vélik, az jogsértő – idén nem fellebbezéssel, hanem kizárólag keresettel élhetnek, amelynek elbírálására a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosult.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2018. január 1. napjával hatályba lépett módosított rendelkezései értelmében a jelentkező fellebbezést nem nyújthat be. Ehelyett a besorolási döntésről szóló határozattal szemben, annak közlésétől számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási per indítható az Oktatási Hivatal mint alperes ellen. A keresetlevelet a jogvita eldöntésére illetékes Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy Ügyfélkapu hiányában papír alapon (3 példányban) a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímen.

Ügyfélkapuval rendelkező jelentkezők a www.oktatas.hu honlapon található perkapun keresztül, az ott megadott űrlap kitöltésével is élhetnek a jogorvoslat lehetőségével. Ügyfélkapuval nem rendelkező jelentkezők a www.felvi.hu honlapon a Kérvénytár menüpontból letölthető formanyomtatvány segítségével készíthetik el kereseti kérelmüket.

Különösen fontos, hogy a korábbi eljárástól eltérően a jogorvoslati kérelem elbírálási határideje, a bírósági eljárásra figyelemmel, várhatóan meghosszabbodik. Ezért javasolható, hogy keresetet – számolva a pervesztesség esetén fizetendő perköltséggel is – alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×