eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Helsinki, 2018. július 16.Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő (j) az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával ajándékozza meg Donald Trump amerikai elnököt a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án, a vb döntőjének másnapján. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Sz. Bíró Zoltán: Trump és Putyin nem azonos ligában játszanak

Az orosz fél nyerte meg Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői tárgyalását – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Oroszország-szakértő.

Putyin győzelmét már a találkozó előtt meg lehetett jósolni – mondta Sz. Bíró Zoltán.

„Kicsi esély volt arra – ha egyáltalán volt esély –, hogy bármilyen fontos kérdésben meg tudnak egyezni,

vagy akárcsak közeledni tud egymáshoz a két ország álláspontja”.

Ez egyébként a szakértő szerint nem is volt cél. Donald Trump belpolitikai erőt próbált nyerni a találkozóval, Sz. Bíró Zoltán szerint sikertelenül. Vlagyimir Putyin pedig azt a helyzetet kívánta oldani azzal, hogy a Krím annektálása után, 2014-ben az Obama-adminisztráció felfüggesztette Oroszországgal a legmagasabb szintű politikai kapcsolatokat.

Sz. Bíró Zoltán szerint sokan aggódtak amiatt is, hogy Donald Trump tapasztalatlanabb és kiszámíthatatlanabb Vlagyimir Putyinnál, tehát meggondolatlanul tehet engedményeket tárgyalópartnerének.

„Ez a félelem, azt hiszem, nem volt alaptalan, és abban az aszimmetrikus teljesítményben, amit nyújtottak a sajtótájékoztatón ez a félelem vissza is igazolódott” – fogalmazott. „Lehetett látni, hogy ki uralja még ezt a nyilvános részét is ennek a tárgyalásnak” – tette hozzá.

„Nem azonos ligában játszanak”

– hangsúlyozta a szakértő. Az orosz elnök 18 éve fontos szerepet tölt be a világpolitikában, az amerikai elnök ugyanakkor tapasztalatlan és narcisztikus, nem ad a szakértők véleményére, kiszámíthatatlan és sajátos tárgyalási kultúrát képvisel.

Sz. Bíró Zoltán a Trump-Putyin sajtótájékoztató legkínosabb pillanatának nevezte, amikor az amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozással kapcsolatban egy amerikai újságíró rákérdezett Trumpnál arra, hogy végül is kinek hisz inkább, a saját titkosszolgálatának vagy az orosz elnöknek.

A szakértő ugyanakkor az előre menekülés narratívájának nevezte, hogy Vlagyimir Putyin közölte, ő azt akarta, hogy Trump győzzön. Sz. Bíró Zoltán az orosz elnököt is kritizálta, mert úgy látja, hogy újabban többször és feltűnően blöfföl, ami korábban nem volt jellemző rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×