eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csupó Gábor Pappa Pia című filmjének forgatása a budapesti Vízisport utcában 2016. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Emelné a kormány a filmes adókedvezményt

A társasági adóról és a mozgóképről szóló törvények módosításáról szóló javaslat szerint 25-ről 30 százalékra nőne a filmes adókedvezmény, ezzel párhuzamosan évente 50 milliárd forint filmgyártási költséget fizetne vissza az állam támogatásként a filmelőállítóknak. A javaslatot kivételes eljárásban már július 20-án elfogadná a parlament.

A javaslat indoklása szerint a nagyköltségvetésű produkciók beáramlásával létrejött több száz munkahely hozzájárul Magyarország gazdasági fejlődéséhez, másfelől az adó-visszatérítésre jutó adóbevétel aránya is dinamikusan emelkedik.

A 2004-ben bevezetett magyarországi filmes támogatási rendszernek köszönhetően

Budapest mára Európa egyik filmes központjává vált,

ami jelentős bevételeket termel nemcsak a produkcióknak, hanem az államnak is - írja összeállításában a Napi.hu.

Az adókedvezmény 2004-es bevezetése óta a filmipar teljes bevétele többszörösére nőtt, a legnagyobb bevételnövekedés 2013 és 2014 között volt, amikor az egy-egy filmalkotásnak adható adókedvezmény 20-ról 25 százalékra nőtt.

A Filmalap az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva az írja, 1000 forint adó-visszatérítés 3240 forinttal növeli a hazai GDP-t, másodlagos költéseket generál.

A filmgyártásra vonatkozó módosítás szerint a magyarországi filmipar további fejlődése érdekében 25 százalékról 30 százalékra emelnék a közvetett támogatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy a filmelőállítók az itt forgatott magyar és külföldi produkciók elszámolható költségeinek 30 százalékát visszakapják közvetett magyar állami támogatásként.

A támogatás forrása a magyarországi vállalkozások befizetései, amiért a cégek a támogatásra szánt összeget az adóalapjukból és az adójukból levonhatják, azaz adókedvezményként számolhatják el.

A vállalkozások közvetlenül is támogathatnak egy-egy filmalkotást, de a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlájára is befizethetik a filmtámogatást, ami után az adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatási igazolást kapnak - függetlenül attól, ha a támogatandó filmalkotás akkor még nem ismert, írja a Napi.hu.

Az adókedvezmény mellé 50 milliárd közvetett támogatás

Az Országgyűlésnek most benyújtott módosítási javaslat erre az évre 50 milliárd forintos felső keretet határoz meg, ennyit gyűjthet a Filmalap a tao-támogatások letéti számláján, ezzel párhuzamosan a közvetett támogatás mértéke 25-ről 30 százalékra emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy az állam a módosítást követően évente 50 milliárd forint értékben fogja a filmelőállítóknak visszafizetni a gyártási költségük 30 százalékát,

azaz évente mintegy 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon filmek - olvasható az indoklásban.

Az Európai Bizottság 2018. július 10-én már jóváhagyta a magyarországi filmszakmai támogatási program módosítását.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×