eur:
380.01
usd:
352.32
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Holtág a szigetközi Dunaszigeten 2015. június 22-én. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-ben létrejött kezdeményezésére a Duna menti országok június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Európa második leghosszabb folyójának értékeire és megóvására.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kétmilliárdos árvízvédelmi beruházás a Felső-Dunán

Csaknem két milliárd forintból újul meg a felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme, és vízpótlást is végeznek a területen. Az uniós forrásból finanszírozott projektről Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese beszélt az InfoRádiónak.

Az 1995-ben szigetközben épült fenékküszöbnek az volt a célja, hogy megemelje az elterelt Dunából érkező kevesebb vízhozamot, ebből a megemelt víztérből pedig oldalra ki tudjon folyni a mellékágrendszerbe a víz. A fenékküszöböt azonban nem úgy tervezték, hogy 23 évig üzemeljen, így szükségessé vált a rekonstrukciója - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

"A projekt keretében a vízpótlást segítő műveket, zsilipeket, hidakat építik úgy át, hogy bírják a nagyobb terhelést.

A feltöltődött mellékágrendszereket rehabilitálják akár kotrással, akár más beavatkozással - tette hozzá Láng István.

A rekonstrukciót közel kétmilliárd forintból (1, 9 milliárd forint) és a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretein belül, uniós forrásból finanszírozzák.

Nagyobb biológiai sokféleség alakulhat ki

Láng István szerint több célja is van a szigetközi vízpótlórendszernek, de

a természetvédelmi célok prioritást élveznek, mert erre épül a turisztika és a térség bevétele.

"Itt új természeti élőhelyeket is fogunk kialakítani, hiszen ha magára hagyjuk a mellékágrendszert két árvízvédelmi töltés között, nem feltétlen tudja magát reprodukálni, tehát ezt beavatkozásokkal kell segíteni. Szükségünk van a zátonyokra, vagy a mocsarakra annak érdekében, hogy a szigetköz továbbra is sokszínű maradjon" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×