eur:
393.52
usd:
368.48
bux:
65936.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Tettye Forrásház

Egytonnás csatornaszörny okozott riadalmat Pécsen - képek

Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai. Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét.

Súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet hárítottak el az elmúlt napokban a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a pécsi szennyvíztisztító-telepen. Ide, egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűri ki a fél centinél nagyobb szennyeződéseket, napi 410 kilogrammnyit. Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját.

Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből.

A csatornaszörny összefüggő masszáját akadt egyebek közt

  • biciklis nadrág,
  • több tucat borotva,
  • kefe,
  • fülpiszkálók százával,
  • konyhai zsiradék,
  • nedvestörlő,
  • rongy,
  • óvszer,
  • betét,
  • pelenka

adta.

Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában. Londonban legutóbb egy 250 méter hosszú, 130 tonnás monstrum tömítette el a rendszert.

A cég a szennyvízvezetékeket és a hálózat műtárgyait is rendszeresen, tervszerűen tisztítja a meghibásodások megelőzése érdekében; a 2500 ütemezett tisztításon felül így is több mint 300 csatornahibát hárítanak el szakembereink évente. A csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira – közölte a Tettye Forrásház.

A társaság dolgozó kiállítást állítottak össze a hálózatban és a szennyvíztelepen kikötött érdekesebb tárgyakból: van köztük lego, matchbox, mobiltelefon és evőeszközök is. A relikviákat legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén láthatták az érdeklődők Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×