eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Forgalomkorlátozás Budapesten, a Szent István körúton 2018. június 25-én. Vízvezeték-felújítás miatt a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat Nyugati tér felé. Június 27-től várhatóan augusztus végéig a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni a villamosvágányon lehet majd jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb forgalomkorlátozások, terelések a fővárosban

Hétfőn Pesten és Budán egyszerre több helyszínen kezdődik meg a fővárosi hőgyűrű kivitelezése, Budapest több pontján is távhővezetéket építenek, de a BAH-csomópontnál és a Szent István körúton sem egyszerű autózni.

A közleményben azt írták, Budáról Pestre az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést, először az V. kerületbe, majd a szomszédos városrészekbe is. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna is épül, amelyeket egy különleges eljárással készített közműalagút köt majd össze.

A beruházás első üteme szakaszosan hétfőtől október végéig tart, ezen időszak alatt

  • a budai oldalon a Rudas Gyógyfürdő és Döbrentei tér környékén,
  • a pesti oldalon a Március 15. téren, a Szabad sajtó útján, a Kossuth Lajos utca, valamint a Városház utca térségében

várhatóak forgalmi változások, terelések.

Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig. A közműalagút építése miatt nem kell megbontani a Kossuth Lajos utca belső szakaszán az útburkolatot, ezért ott sincs szükség forgalomkorlátozásra - tájékoztattak.

Hozzátették,

a forgalmirend-változásokról a Budapesti Közlekedési Központ ad majd részletes tájékoztatást.

A közlemény szerint a társaság a Kéménymentes belváros programmal a fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti vezetékhálózatát. A budapesti külvárosi részeken található távfűtéses övezeteket összekötik, így a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés. Ezzel zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak az ott élők - írták.

Felmérések szerint a 45 ezer budapesti gázfűtésű háztartás távhőre átállítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid- és csaknem 80 tonna egyéb károsanyagkibocsátás-csökkenést eredményezne - közölték.

Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés - a helyreállítással együtt - jövő év április 30-áig befejeződik.

Egyirányúsítják a BAH-csomóponti felüljárót

Hétfőtől várhatóan augusztus végéig a városhatár felé egyirányúsítják a budapesti BAH-csomóponti felüljárót felújítási munkák miatt, azt csak a Hegyalja út felől az M1-es és az M7-es autópálya felé közlekedők tudják igénybe venni.

A városhatár felé a forgalmi rend nem változik.

A belváros felé a közúti forgalom számára megnyitják a villamospályát a Villányi út - Budaörsi út kereszteződés és a BAH-csomópont között. A Budaörsi út belső sávját a villamosvágányra terelik, a Villányi út felől érkező forgalomnak pedig a Budaörsi út kereszteződésében egy önálló forgalmi sávot biztosítanak a BAH-csomópont felé.

Így három sávon haladhat majd a belváros felé a forgalom, amelyet a jelzőlámpák hosszabb zöld jelzése is segít majd.

A Jagelló út és az Alkotás utca felé tartó járműveknek érdemes a villamosvágányra terelt sávot használni, míg az Erzsébet híd a Budaörsi út külső sávjából lesz könnyebben elérhető - tették hozzá. A Hegyalja útról - az Erzsébet híd irányából - érkezők nem kanyarodhatnak majd balra a Villányi út és a Budaörsi út felé, ezeket a Hegyalja út-Jagelló úti kereszteződésen át, a visszakanyarodó sávból érhetik el.

Módosul a Hegyalja út XI. kerület felől érkező szakaszáról az Alkotás utca felé történő balra kanyarodás rendje is, a csomópontban új jelzőlámpát létesítenek az arra tartóknak.

A BKK közleménye szerint a karbantartási munka során a felüljáró új aszfaltburkolatot kap, kicserélik a tartószerkezet hőváltozás okozta mozgásait felfogó szerkezetet, valamint újraépítik a híd szigetelését, cserélik a víznyelőket. Mindemellett javítják a hídszegély külső felületeit, a szegélyeket, a korlátokat, és korrózióvédelmet kap a hídszegély belső acéllemeze.

A Budapest Közút Zrt. a karbantartást a kisebb forgalmú nyári hónapokra időzítette. A munkát még a Lánchíd felújításának kezdete előtt el kell végezni - írták.

A körúton sem könnyű

A Szent István körúton már egy hete érvényben van a forgalomkorlátozás a vízvezeték felújítása miatt.A Nyugati tér felé a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat. A munkálatokat több ütemben végzik.

Augusztus végéig az első ütemben a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni a villamosvágányon lehet jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan a későbbiekben további forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Kitiltják az autókat a Népligetből

Ezentúl hétköznap napközben tilos gépkocsival behajtani a Népliget területére a zöldterület védelme, az elmúlt időszakban kialakult, a parkot károsító parkolási gyakorlat visszaszorítása érdekében.

Az elmúlt időszakban a Népliget környezetében kialakított várakozási övezetek miatt munkanapokon számos gépkocsival közlekedő választotta parkolási helyéül a Népliget belső úthálózatát, ez azonban ellentétes a terület közparki funkciójával, hiszen az pihenésre szolgál. Ennek a parkolási gyakorlatnak a visszaszorítását célozza a Népliget belső úthálózatának – különös tekintettel a Hazlinszky Frigyes sétány, a Hell Miksa sétány, a Rapaics Raymund sétány – a Fővárosi Önkormányzat kérésére bevezetendő új forgalmi rendje.

Július 2-től, hétfőtől a Népliget parki útjaira munkanapokon 6 és 18 óra között tilos lesz a behajtás.

A tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a BKK és a Volán járataira, a taxikra, a Főkert járműveire, a kerékpárosokra és az engedéllyel rendelkezőkre, az esti és a hétvégi rendezvények idején pedig a behajtás továbbra is biztosított - áll a BKK közleményében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×