eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Juraj Chmiel, Csehország budapesti nagykövete, Denisa Sakova szlovák, Pintér Sándor magyar és Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter, valamint Peter Goldgruber, az osztrák belügyminisztérium főtitkára (b-j) a visegrádi országok (V4) és Ausztria belügyminiszteri találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 26-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Pintér Sándor: követendő példa a V4-ek politikája

A V4-ek utat nyitottak Európában, ma már több ország követi azt a politikát, amit úttörőként alakított ki a visegrádi csoport - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a visegrádi országok és Ausztria belügyminiszteri találkozóján kedden a Várkert Bazárban.

A visegrádi országok között minden területen összhang van, ezért volt sikeres a magyar elnökség az elmúlt egy évben – jelentette ki Pintér Sándor. A magyar belügyminiszter hangsúlyozta:

jelentős eredményeket értek el Magyarország határainak megvédésében, továbbá segítséget nyújtottak Szerbiának és Macedóniának,

valamint most lehetőség nyílik arra, hogy Albániának és Bosznia-Hercegovinának is támogatást nyújtsanak.

"Nemcsak arról van szó, hogy az Európa irányába vándorló tömegben kiválogassuk azokat, akik menedékjogra érdemesek, és azokat akik csak kalandornak érkeznének hazánkba, hanem arról is, hogy együttműködjünk bűnügyi szempontból az embercsempészet felszámolásában" - mondta Pintér Sándor.

Denisa Sakova szlovák belügyminiszter kiemelte: országa a V4-es csoport elnökeként folytatni szeretné a Magyarország által elkezdett sikeres munkát. Mint fogalmazott: Szlovákia is arra törekszik, hogy hatékonyan képviselje a V4 álláspontját az Európai Unióban.

Hozzátette: emellett

a külső határok megvédésére, a schengeni rendszer megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek majd.

"Arra fogunk törekedni, hogy hatékonyan végezzük el a külső schengeni határok ellenőrzését és védelmét és Schengent megőrizzük azokkal a princípiumokkal együtt, amelyek hozzátartoznak, és Schengent, mint egy víziót ne engedjük tönkretenni" - fogalmazott a szlovák belügyminiszter.

Peter Goldgruber, az osztrák belügyminisztérium főtitkára arról beszélt, hogy országa tölti be majd az EU soros elnöki posztját az év második felében, és

az osztrák elnökség mottója a Védelmező Európa lesz.

"Nem csupán a határainkat kell vizsgálni, hanem az EU tagállamain túl is kell vizsgálódnunk. A Nyugat-Balkánt sem szabad elhanyagolni, és magára hagyni" - mondta a főtitkár.

A találkozón felszólalt még Csehország budapesti nagykövete és Lengyelország belügyminisztere is, akik szintén kiemelték, hogy az elsődleges szempont közeljövőben is a közös külső hátérvédelem megerősítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×